01/11/20

Χωριάτικο Προζύμι



Η γενική ιδέα είναι να αναμίξετε καλά ίσες ποσότητες (50 γρ) από λευκό δυνατό αλεύρι (ή απλό αλεύρι,  εξαρτάται από τη συνταγή που ακολουθείτε. ) και χλιαρό νερό  για να φτιαχτεί μια  ζύμη σαν πηχτός χυλός. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βάζο με καπάκι, καλύψτε και αφήστε το στην άκρη για 24 ώρες. Στη συνέχεια….
Μα καλύτερα να δούμε τι έκανα:
1η Ημέρα πρωί

Ενα πρωί έβαλα σε ένα γυάλινο βάζο δυνατό λευκό αλεύρι (περίπου 1/2 φλιτζάνι) και λίγο ζεστό νερό  αρκετό για να κάνει ένα πηχτό χυλό.  Ανακάτεψα καλά με ένα πιρούνι, έβαλα το καπάκι σ το βάζο και το άφησα στην άκρη. Κατά  διαστήματα άνοιγα το καπάκι για να δώσω  λίγο αέρα.  Την επόμενη μέρα μερικές φυσαλίδες εμφανίστηκαν και η ζύμη έχει αυξήσει τον όγκο της!

2η μέρα το πρωί


Πρόσθεσα λίγο ακόμα δυνατό αλεύρι και νερό, τα ανακάτεψα  και το άφησα  στην άκρη. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε αργά το βράδυ. Όταν έλεγξα το βάζο είδα οτι η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο και είχε αποκτήσει όψη αφρού! Είχε  υπερχειλίσει από το βάζο και απλώθηκε παντού γύρω από αυτό! Και όλα αυτά μετά από 36 ώρες που  άρχισα τη διαδικασία!.
Αυτή ήταν η στιγμή να πετάξω το μισό τμήμα. (Αυτο γίνεται επειδη το μιγμα αυξανεται συνεχώς και δεν στο τελος δεν θα χωραει πουθενα. Κρατάμε μονο όσο χρειαζόμαστε) Αφού πρόσθεσα λίγο αλεύρι και νερό σε καινούργιο βάζο  το επόμενο πρωί είχα καλά αποτελέσματα!
Ωστόσο, δεν είχε αποκτήσει  ακόμη τη  χαρακτηριστική  ξινή μυρωδιά. Για να είμαι ειλικρινής μόνο μια ιδέα ότι κάτι αλλάζει στη μυρωδιά υπήρχε..
Τρίτη Μέρα
Πέταξα  το μισό ζυμάρι, αντικαθιστώντας το με ένα μίγμα δύο αλευριών (2/3 κίτρινο, 1/3 λευκό δυνατό) και λίγο νερό.  Συνέχισα έτσι , δηλ κάθε πρωί πετούσα το μισό από φουσκωμένο προζύμι και αντικαθιστώντας το με αλεύρι και νερό. 
Τελικά μετά από ακόμα 2-3 μέρες είχα θαυμάσια αποτελέσματα και η χαρακτηριστική ξινή  μυρωδιά έβγαινε από το βάζο. Η ίδια διαδικασία ξανά, μετέφερα τη ζύμη σε καθαρό  δοχείο  έχοντας την αίσθηση ότι είμαι έτοιμος για τον τερματισμό της διαδικασίας. Έτσι, πρόσθεσα  απλώς λίγο αλεύρι για να γίνει μια  πηχτή πλέον ζύμη. Το επόμενο πρωί, αυτό ήταν το αποτέλεσμα: Ακόμα μια ισχυρή όξινη οσμή ήταν στον αέρα.
Νομίζω ότι ήταν η ώρα να ζυμώσω ελαφρά τη ζύμη με λίγο περισσότερο αλεύρι και να τη βάλω στο ψυγείο.
Το προζύμι είναι ετοιμο για χρήση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου