25/02/24

Γαλακτομπουρεκάκια

 


Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας και γλυκάνετε τον ουρανίσκο σας!

ΥΛΙΚΑ (για 20 τεμάχια)

Κρέμα

  • 600 γραμ.  γάλα
  • ½ φλιτζάνι  του τσαγιού ζάχαρη (συν λίγο ακόμη αν σας αρέσει να γλυκίζει παραπάνω)
  • 2 αυγά
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  •  1 κουτ. τ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι

Σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια τα τσαγιού ζάχαρη (περίπου 350 γραμ)
  • 1 ποτήρι νερό (περίπου 250 γραμ)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φέτα λεμόνι +χυμός από μισό λεμόνι

Σύνθεση

  • 10 φύλλα κρούστας (για γλυκά)
  •  100 γραμ βούτυρο αρωματικό – λειωμένο για την επάλειψη των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα φτιάχνουμε τη κρέμα, που θα πρέπει να έχει κρυώσει και να σφίξει πριν την χρησιμοποιήσουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να χυθεί έξω από τα γαλακτομπουρεκάκια.

Βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν το γάλα με τη βανίλια. Ταυτόχρονα σε μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να γίνουν σα κρέμα. Μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε  για να μη σβολιάσει. Με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μέσα στο μίγμα αυγών – ζάχαρης λίγο από το γάλα (πριν αρχίσει να βράζει) και  ανακατεύουμε γερά. Μεταφέρουμε το μίγμα αυγών ξανά στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει. Προσθέτουμε τη μια κουταλιά βούτυρο. Μόλις πήξει, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει . Μπορείτε να την  ετοιμάσετε από πολλές ώρες πριν. Φροντίστε όμως να καλύψετε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη για να μη πιάσει κρούστα.

Σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρολάκι, εκτός από το χυμό λεμονιού, και τα βράζουμε   για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Στα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Το αφήνουμε κατά μέρος σκεπασμένο με σήτα για να κρυώσει. Θα πρέπει να έχει κρυώσει αρκετά όταν θα το ρίξουμε στο γλυκό που μόλις θα έχει βγει από το φούρνο.

Σύνθεση

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας επάνω στο πάγκο και τα κόβουμε στη μέση κατά πλάτος. Τα 20μισά που προέκυψαν τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Βουτυρώνουμε το από πάνω και το διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος. Βουτυρώνουμε τις άκρες γύρω γύρω και βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα στην άκρη. (Αν η κρέμα έχει σφίξει πολύ, της προσθέτουμε λίγο γάλα και τη χτυπάμε στο μίξερ)


Αρχίζουμε να τυλίγουμε τη κρέμα με το φύλο σε ρολό, γυρνάμε τις άκρες και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ρολάκι.

Τα τοποθετούμε στο πυρέξ, (ή ταψάκι) τα βουτυρώνουμε καλά στην επιφάνεια και ψήνουμε σ ε προθερμασμένο φούρνο 170ο , κάτω σκάλα , για 35-40΄μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα περιλούζουμε με τα 2/3 του σιροπιού (σιγά σιγά  ώστε να μη πέσει μαζεμένο και λασπώσουν τα φύλλα), περιμένουμε λίγο να το ρουφήξουν και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.

 

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου