07/10/20

Ζυμαρικά Φούρνου με Λουκάνικο, Μελιτζάνα και Σάλτσα Ντομάτας


Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό και χρειάζεται κάποια εμπειρία κυρίως για το ψήσιμο στο φούρνο. Όμως το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Αν το θεωρήσετε δύσκολο στο τέλος προτείνω και εναλλακτική ευκολότερη μέθοδο
ΥΛΙΚΑ (4 άτομα για ένα ταψί στρογγυλό Γκιουβέτσι, 35 εκ)

  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο (30 εκ)
  • 2-3 σκλ σκόρδο 1 κουτ. πελτέ
  • 1 συσκευασία 500 γραμ ντομάτα στο τρίφτη (προαιρετικά και μερικά ντοματίνια βελανίδια)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι,
  • μπούκοβο ή μια καυτερή πιπερίτσα
  • 2 ποτήρια ζεστό νερό
  • 1 συσκευασία 500 γραμ Buccatini ( Ελληνικά  Νο 5 αυτά με την τρύπα)
  • Φρεσκοκομμένη ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (Να καλύπτει καλά τον πάτο )

Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το σοτάρουμε.
Έχουμε ήδη κόψει τις μελιτζάνες σε κυβάκια 1,5 – 2 εκ και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες 1 εκ ή αν είναι χοντρά σε μισοφέγγαρα.
Αφού Σοταριστεί το λουκάνικο προσθέτουμε πρώτα τα κολοκύθια και αφού αρχίζουν να γυαλίζουν τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε και το μπούκοβο ή την πιπερίτσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 2-3 λεπτά)Ρίχνουμε και τον πελτέ ανακατεύοντας με προσοχή να μη διαλυθούν τα λαχανικά και στη συνέχεια τα σκόρδα ψιλοκομμένα και κατόπιν τις ντομάτες. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι ζεστό νερό , σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει η σάλτσα μια-δυο βράσεις.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170ο αέρα κάτω αντίσταση
Ρίχνουμε μέσα στο ταψί τα μακαρόνια ωμά και περιλούζουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά. Θα πρέπει η σάλτσα μετά το ανακάτεμα να καλύπτει τα ζυμαρικά προκειμένου να βράσουν. Ρυθμίστε λοιπόν ανάλογα τα υγρά .**
Μαγειρεύετε  για περίπου 20-25 λεπτά . Ενδιάμεσα ελέγχετε τα υγρά και συμπληρώνετε αν χρειαστεί. Μην ξεχνάτε το ανακάτεμα μιας και τα από πάνω μακαρόνια δεν θα έχουν πλέον πολύ νερό.
Υπολογίστε πριν τα βγάλετε απ το φούρνο τα ζυμαρικά  να είναι ελαφρώς σκληρά (al tende), αλλά να υπάρχουν και λίγα υγρά που μέχρι να σερβίρετε τα ζυμαρικά θα τα ρουφήξουν και συνεπώς θα μαλακώσουν .

 Σερβίρετε το συντομότερο δυνατόν πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένη  μυζήθρα ή κάποιο καλό κεφαλοτύρι.


** Εναλλακτικά
Για να γλυτώσετε τον υπολογισμό υγρών στο φούρνο , που ούτως ή άλλως το ψήσιμο εκεί είναι και χρονοβόρα διαδικασία  μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα όπως περιγράφουμε παραπάνω ΧΩΡΙΣ το επιπλέον νερό. Απλά την βράζετε παραπάνω, και έχοντας βράσει τα ζυμαρικά ξεχωριστά 1-2 λεπτά λιγότερο οπόσο χρειάζεται, τα μεταφέρετε στο τηγάνι συμπληρώνοντας αν χρειαστεί λίγο από το νερό που έβρασαν, ολοκληρώνοντας  το βράσιμο τους μέσα στη σάλτσα, ανακατεύοντας .
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου