05/10/20

Μπισκοτάκια (cookies) Κανέλλας με Σταφίδες


ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ, Βούτυρο θερμοκρασίας δωματίου
  • 190 γρ ζάχαρη (ανάμεικτη άσπρη κρυσταλλική και καστανή)
  • 1 αυγό θερμοκρασίας δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 1κουτ.τ.γλ baking
  • ½ κουτ.τ.γλ. σόδα
  • 1 κουτ.τ.Σ κανέλλα σκόνη
  • 250 γραμ αλεύρι γ.ο.τ.χρ
  • 1 φλυτζ. μαύρες σταφίδες  (Προαιρετικά αντικαθιστούμε μέρος ή όλη τη ποσότητα από τις σταφίδες με δάκρυα σοκολάτας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία ζύμης
Ανάλογα αν θα χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός ή σταθερό, βάζουμε στο αντίστοιχο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν
Εν τώ μεταξύ έχουμε βάλει τις σταφίδες σε μπολ με ζεστό νερό για να φουσκώσουνΌταν το βούτυρο με τη ζάχαρη αρχίζουν να γίνονται σαν κρέμα, ρίχνουμε στον κάδο και το αυγό λίγο λίγο (το έχουμε χτυπήσει σε μπολάκι με ένα πιρούνι) μέχρι να απορροφηθεί όλο.
Σε άλλο μπολ έχουμε ανακατέψει το αλεύρι, αλάτι, baking,  σόδα και κανέλλα. Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα Κ  και ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο το μίγμα αλευριού. Αν χρειαστεί με μια μαριζ  ξεκολλάμε ζύμη απ τα τοιχώματα, ή ακόμα καλύτερα προς το τέλος βάζουμε το χεράκι μας. Πρέπει η ζύμη στο τέλος να μη κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτή.  Προσθέτουμε και τις σταφίδες που έχουμε σουρώσει και στύψει, (ή και τα δάκρυα σοκολάτας) , πλάθουμε μια μπάλα ζυμαριού που την μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε ψυγείο για τουλάχιστο 2 ώρες. Μπορείτε να την αφήσετε και ολονυκτίς  δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Ψήσιμο
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί
Παίρνουμε μπαλάκια από την ζύμη μεγέθους μεγάλου καρυδιού (ή σαν κεφτέδες αν προτιμάτε)  τα πλάθουμε στρογγυλά με την παλάμη μας και στη συνέχεια τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνουν σαν δισκάκια. (περίπου 5 εκ) Τα τοποθετούμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Ανάλογα πόσο μεγάλα θα τα κάνετε θα χωρέσουν και στο ταψί από 16-20 «κεφτεδάκια». Μην βάλετε παραπάνω και στριμωχτούν . Την υπόλοιπη ζύμη μπορείτε να τη ξαναβάλετε ψυγείο για επόμενη χρήση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 12 λεπτά. Φροντίστε όταν βγούν να είναι μαλακά επειδή ούτως ή άλλως μόλις κρυώσουν θα σφίξουν αρκετά. Αν τα ψήσετε μέχρι να σκληρύνουν,  όταν θα κρυώσουν θα είναι πλέον «πέτρες »
Με αυτή την αναλογία έφτιαξα 2 ταψιά (σε δύο δόσεις) από 16 μπισκοτάκια την κάθε φορά. Αν τα θέλετε μεγαλύτερα  θα πάρετε φυσικά λιγότερα μπισκότα , αλλά θα χρειαστούν και 1 -1,5  λεπτό παραπάνω ψήσιμο
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου