25/04/20

Ζυμαρικά ala Amatriciana



Κλασσική Ιταλική Μακαρονάδα με δύο χαρακτηριστικά υλικά. Πρώτον το  Guanciale (γκουαντσιάλε -  το “μπέικον” που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού) και δεύτερον το Pecorino Romano.
Το Γκουαντσιάλε είναι δύσκολο να βρεθεί. Αντικαθίσταται όμως αξιοπρεπώς από ένα καλό καπνιστό μπέικον, εί δυνατον όχι τις φέτες αλλά ολόκληρο κομμάτι που το κόβουμε κυβάκια.
Εν προκειμένω και επειδή προσπάθησα να κάνω τη συνταγή με υλικά που είχα ήδη στο σπίτι, χρησιμοποίησα ένα κομμάτι καπνιστό ζαμπόν που το έκοψα κυβάκια και μερικές φέτες μπέικον χοντροκομμένες.
Συνηθως χρησιμοποιούμε κάποιο χοντρό ζυμαρικό, όπως ριγκατόνι, πέννες, Μπουκατίνι .
ΥΛΙΚΑ
  • Ένα πακέτο  μακαρόνια Νο5 (buccatini)
  •  1 φέτα (1 εκ παχος) καπνιστό ζαμπόν κομμένο κυβάκια
  • 5 φέτες καπνιστό μπέικον χοντροκομμένες
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ (ή ιδανικά, 4-5 ώριμες ντομάτες τριμμένες)
  • ¾  κουτ. τ. γλ μπούκοβο ή μια καυτερή πιπερίτσα
  • 2 σκ σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 2 κ.τ.Σ ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο Πεκορίνο Ρομάνο
  • Προαιρετικά δύο κ.τ. Σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό (Εδώ δεν έβαλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά.
Περνάμε τα ντοματάκια στο μούλτι
Κόβουμε το Ζαμπόν και το μπείκον
Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Περνάμε τα σκόρδα και πρίν μαυρίσουν τα βγάζουμε και τα πετάμε.
Σοτάρουμε τα αλλαντικά μέχρι να κάνουν κρούστα
Προσθέτουμε το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, ζάχαρη και ελάχιστο νερό (Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες δεν χρειάζεται νερό)
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά
Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν (έχουμε αλατίσει επαρκώς το νερό μόλις βράσει)
Στα 9 λεπτά βρασμού τα βγάζουμε με πιρούνα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα που βράζει. Αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί) ρίχνουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά, περιμένουμε λίγο να απορροφηθούν όλα τα υγρά και προσθέτουμε τα ¾ από το τριμμένο τυρί (και το βασιλικό αν θέλουμε). Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας τα πιάτα με το υπόλοιπο τυρί.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου