23/03/20

Μπακαλιαρο Κροκέτες

Είναι μια εύκολη παραλλαγή του γνωστού μας τηγανητού μπακαλιάρου. Ίσως παιδευτείτε λίγο παραπάνω στο καθάρισμα , αλλά τηγανίζονται ευκολότερα , τρώγονται ευκολότερα από τα παιδιά και επι πλέον έχετε την επιλογή να βάλετε στο κουρκούτι και μυρωδικά της αρεσκείας σας, που απογειώνει τη γεύση.
ΥΛΙΚΑ
  • Ένας  παστός μπακαλιάρος περίπου 1,5 κιλό
  • Κουρκούτι
    • 1 λεμόνι στυμμένο
    • 1 κ.τ.γλ κοφτό μαγειρική σόδα (σκόνη)
    • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 αυγό
    • Νερό όσο πάρει (περίπου ¾ φλυτζανιού)
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Δυόσμος/ άνιθος ή  ο,τι αρωματικά προτιμάτε, ψιλοκομμένα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια (προκειμένου να αφαλατιστεί γρηγορότερα) και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό για να ξαλμυρίσει. Θα χρειαστεί το λιγότερο 24 ώρες αλλά καλό θα ήταν να τον ετοιμάσετε 36 ώρες πριν για να έχετε πιο σίγουρο αποτέλεσμα. Σε αυτό το διάστημα τον βάζετε στο ψυγείο και αλλάζετε τακτικά τα νερά (περίπου 5-6 φορές) 
Ετοιμάζετε το κουρκούτι (χυλό)
Σε μπωλ ρίχνουμε λίγο από αλεύρι και το διαλύουμε με λίγο νερό. Βάζουμε σε ποτήρι το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο μπωλ με το χυλό. Χτυπάμε ελαφριά το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και τα αρωματικά, ρυθμίζοντας και το νερό , ώστε τελικά να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό.
Καθαρίζουμε το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο από τα κόκκαλα και την πέτσα, και  τραβώντας με τα χέρια τα ψαχνά, φροντίζουμε να τον ξεψαχνίσουμε σε μικρές μπουκίτσες-λουρίδες.
Τα ρίχνουμε μέσα  στο μπωλ με το χυλό και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι μπόλικο λάδι, και με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και το ρίχνουμε μέσα.  Προσπαθούμε να κάνουμε γρήγορες κινήσεις γιατί οι μπουκιές τηγανίζονται πολύ γρήγορα. Γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε αμέσως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου