30/09/20

Κανελόνια alla Bolognese με Σάλτσα Ντομάτας

 


Υλικα(Για ένα πυρέξ 25Χ35 χωραει 24 κανελόνια σε τρεις σειρές των 8)

  • Ένα πακέτο (250 γραμ) κανελόνια
  • Σάλτσα Κιμα*
    • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
    • 650 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
    • 1 μέτριο κρεμμύδι
    • 2-3 σκ σκόρδο (ανάλογα πόσο μεγάλες είναι)
    • 1 Κ.τ.Σ πελτέ ντομάτας
    • ½ κρασοπότηρο άσπρο ή ροζέ ξηρό κρασί
    • Μία συσκευασία 250 γραμ ντομάτα στο τρίφτη**
    • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
    • Λίγο μπούκοβο (όσο αντεχετε)
    • 1/2 κουτ.τ.γλ μπαχαρι σε σκόνη
    • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη
    • Αλάτι, πιπέρι,
    • Μία χουφτα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
    • Ελάχιστο ζεστό νερό
    • ½ φλιτζάνι pecorino (ή παρμεζάνα) τριμμένο σαν πούδρα
  • Σάλτσα ντομάτα
    • 2 κούπες ντομάτα στο τρίφτη**
    • 1 σκ σκόρδο
    • Αλάτι, πιπέρι
    • ½ ποτήρι νερό
    • 100 ml  κρέμα γάλακτος
    • 1 και ½ κούπα ανάμεικτα pecorino (ή παρμεζανα) και regato (ή πικάντικη γραβιέρα) χοντροτριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σάλτσα Κιμά

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε μέσα πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο (τριμμένα) Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το μπούκοβο και το μπαχάρι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να σοταριστεί παντού και να αποκτήσει καφέ χρώμα. Φροντίζουμε να σπάσουμε με ένα πιρούνι τους σβώλους που πιθανότατα θα σχηματιστούν.

Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να πάει παντού. Μόλις τραβηχτούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί . Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα , αλάτι, πιπέρι,  ζάχαρη και το τριμμένο καρότο. Προσθέτουμε αν κρίνουμε ελάχιστο νερό. Θέλουμε τελικά μια σάλτσα ζουμερή μεν αλλά όχι με περισσευούμενα υγρά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά.
Σάλτσα ντομάτας
Σοτάρουμε σε κατσαρολάκι το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και στη συνεχεία προσθέτουμε την ντομάτα με το νερό , αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15’ λεπτα. Προσθέτουμε την κρ γάλακτος και μαγειρεύουμε ακόμα 5’. Αφαιρούμε το σκεύος απ τη φωτιά.
Στήσιμο
Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα κιμά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και την τριμμένη παρμεζάνα (ή το
pecorino) Ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει τόσο ώστε να είναι διαχειρίσιμη στο γέμισμα (Μη καούμε κιόλας ) Καλό θα ήταν να την ετοιμάσουμε ½ ώρα πριν το γέμισμα, να τη βάλουμε σε μεγάλο μπολ και στο ίδιο τηγάνι να ετοιμάσουμεστη συνέχεια τη σάλτσα ντομάτας.
Παίρνουμε ένα – ένα κανελόνι , το κρατάμε από το κάτω  μέρος του στη κάτω μεριά ώστε να μη φεύγει η σάλτσα (αν έκαιγε δεν θα μπορούσαμε) επάνω από το μπολ  και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε και τα βάζουμε δίπλα δίπλα στο πυρέξ, αφήνοντας ελάχιστο κενό ανάμεσα τους όπου θα μπεί και σάλτσα.
Όταν τελειώσουμε περιλούζουμε το ταψί με τη σάλτσα ντομάτας. Φροντίζουμε να έχουμε αρκετή ώστε μόλις που να τα σκεπάζει, αλλά όχι παραπάνω.
Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο  αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 25 λεπτά
Καλή επιτυχία!
*Κιμάς. Υπολογίστε να αγοράσετε περίπου 25 – 27 γραμ φρέσκου κιμά/κανελόνι. Συνεπώς ανάλογα με το πόσα κανελόνια θα χωρέσουν στο ταψί σας (μια δοκιμή από πριν είναι απαραίτητη) κάντε το κουμάντο σας. Πάντως καλυτέρα είναι να περισσέψει λίγος κιμάς σάλτσα παρά να μη φτάσει
J
* *Ντομάτες Αν είναι η εποχή τους και βρείτε φρέσκιες ώριμες ντομάτες ή πομοντόρι ακόμα καλύτερα. Αντικαταστήστε τις έτοιμες ντομάτες συσκευασίας με τις φρέσκιες. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστείτε διπλάσια ποσότητα σε όγκο μιας και οι φρέσκιες έχουν αρκετά υγρά και θα χρειαστείτε  περισσότερη ώρα στο βράσιμο ώστε να φύγουν τα περισσευούμενα υγρά. Όμως η σάλτσα θα είναι νοστιμότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου