09/01/21

Κανελόνια με Πικάντικη Σάλτσα Τόνου.

 


ΥΛΙΚΑ  (Για Πυρέξ 25Χ35)

  • 18-20 κανελόνια
  • 3 κονσέρβες τόνου (των 160 γραμ ) καλά στραγγισμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή λειωμένες
  • 2 κ.τ. Σ. ελαιόλαδο *
  • ½ ποτήρι του κρασιού πετιμέζι ή (αν δεν έχετε ) κόκκινο γλυκό κρασί (ή λίγο βαλσαμικο και μισό κουτ. τ. γλ μέλι)
  • 1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ  + ½ κούπα ντομάτα στο τρίφτη
  • Ελάχιστο ζεστό νερό
  • 2 κουτ τ. Σ κάπαρη
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελιές (ανάμεικτες καλαμών + πρασινες) χοντροκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
  • Λίγο μαύρο πιπέρι και Καυτερό πιπέρι (μπουκοβο ή καγιεν ) όσο αντέχετε

    Μπεσαμελ

  • 100 γραμ Βουτυρο
  • 100 γραμ αλευρι
  • 1 λ γάλα σε θερμ Δωματίου
  • 1 φλυτζάνι χοντρο τριμμενη πικάντικη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που έχετε
  • 1 κουτ. τ. Σ πολύ ψιλοκομμένο άνιθο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε Μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο . (* εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι από τις κονσέρβες).

Ρίχνετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν και μόλις γυαλίσουν προσθέτετε το σκόρδο και τα πιπέρια.  Αφού τσιγαριστούν και βγάλουν τα αρώματά τους  προσθέτετε τον τόνο, ανακατεύετε και στη συνέχεια την κάπαρη και τις ελιές. Μόλις σωταριστούν όλα σβήνετε με το πετιμέζι. Προσθέτετε τις ντομάτες (κονκασέ και τριμμένη) . Ανακατεύετε χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Αν δείτε ότι  έχει πήξει  πολύ συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό. Κρατάτε κατά μέρος να κρυώσει αρκετά.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ
Ρίχνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις λειώσει προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα έως ότου το μίγμα γινει σαν πηχτή κρέμα. Χαμηλώνετε και άλλο τη φωτιά και αφήνετε την  κρέμα να σιγοψηθεί  για περίπου 4-5 λεπτά. Πριν σκουρύνει ανεβάζετε πάλι τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει. Στην αρχή το 1/3 και στη συνέχεια το υπόλοιπο. Μόλις πήξει η σάλτσα, απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το τυρί και το ψιλοκομμένο άνηθο.   Ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη. (Αν δεν έχει  πήξει αρκετά διαλύετε 1 κουτ. τ. γλ κορν φλαουρ σε 1/2 ποτ του κρασιου κρύο γάλα και το προσθέτετε στη σάλτσα, αφήνοντας να παρει μια βραση ανακατεύοντας συνεχώς)

Βάζετε στο σκεύος (πυρέξ ή αντίστοιχο ταψί) τα κανελόνια δίπλα δίπλα. Πρέπει να χωρέσουν 18-20.

Παίρνετε ένα –ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζετε προσεκτικά, καλύπτοντας το κάτω μέρος με το χέρι σας. Όταν τα γεμίσετε όλα τα περιλούζετε με την μπεσαμέλ  την οποία απλώνετε ομοιόμορφα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο αέρα για περίπου 35-40 λεπτά

Αφήνετε λίγο να κρυώσουν (15λεπτα)  πριν σερβίρετε.



Καλή επιτυχία,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου