28/01/21

Τσιαπάτα (Ciabata)

Για τους λάτρεις του Ιταλικού ψωμιού.  Λεπτό, με τραγανή κόρα και αφράτο μέσα. Πήρε το όνομά του από το σχήμα του … ciabata στα Ιταλικά σημαίνει παντόφλα.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη ζύμη της Ναπολιτάνικης Πίτσας, με τη οποία το φτιάχνουν. Και επειδή οι «μερακλήδες» αφήνουν το ζυμάρι να φουσκώσει και να δέσει όλο το βράδυ, το λένε και ψωμί της Νύχτας.
 Αν όμως έχετε το κατάλληλο δυνατό αλεύρι και δεν έχετε την υπομονή να περιμένετε όλο το βράδυ μια χαρά θα το φτιάξετε χωρίς να περιμένετε όλη τη νύχτα.
ΥΛΙΚΑ (3 φρατζόλες 10 Χ 30 εκ)


  • 600 γραμ. αλεύρι τύπου 00 ή άλλο δυνατό αλεύρι
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • 2 κ.τ.σ σπορέλαιο
  • ½ κ.τ γλ αλάτι
  • Χλιαρό νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3 κ.σ αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 20λ να φουσκώσει.
Βάζουμε στο μπωλ του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Αρχίζουμε την ανάδευση προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Προσέχουμε να μη σφίξει πολύ η ζύμη. Τη θέλουμε αφράτη, ελαστική και να κολάει πολύ ελαφρά στα χέρια.
Αφού ζυμώσουμε για 10λ περίπου, πασπαλίζουμε με το λάδι και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα με τα χέρια.  Σκεπάζουμε και αφήνουμε 2 ώρες  να φουσκώσει.
Η ζύμη μας τώρα πρέπει να είναι σαν αφρός. Την Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, αλευρώνουμε χέρια και ξύλινο πάγκο και αναποδογυρίζουμε το μπωλ στον πάγκο. Τη  ζυμώνουμε πολύ ελαφρά και την βάζουμε πάνω σε λαδόκολα. Ανοίγουμε με πλάστη (ή με τα χέρια) φύλλο 30Χ 30 εκ. πάχους  1-1,5 εκ
Μεταφέρουμε σε ταψί  και Κόβουμε κατά μήκος σε τρία κομμάτια 10 Χ 30εκ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 1 ωρα να φουσκώσουν
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο για περίπου 35-40λ.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. 

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου