25/04/21

Τσουρέκι Μαστιχωτό

 


Με  ιμβερτοζάχαρη, που σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος, βοηθά στην «μαστιχοποίηση» του τσουρεκιού. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

ΥΛΙΚΑ

Προζύμι

  • 60 γραμ φρέσκια μαγιά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι δυνατό
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη

Ιμβερτοζάχαρη

  • 100 γραμ ζάχαρη
  • 40 γραμ νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό (Για τσουρέκια από το ΣΜ)
  • 200 γραμ ζάχαρη
  • 100+50 γραμ βούτυρο αγελάδος
  • 1 κουτ τ. γλ γεμάτο μαχλέπι
  • ½ κουτ. τ. γλυκού κάρδαμο σκόνη (κακουλέ)
  • 1 κουτ. τ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • Ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
  • Μια πρέζα αλάτι
  •  3 αυγά
  • 200 γραμ νερό
  • 100 γραμ γάλα.
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ για το στολισμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τα υλικά για το προζύμι, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, σκεπάζουμε και αφήνουμε 20-30’ να φουσκώσει.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την ιμβερτοζάχαρη.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά με μέτρια φωτιά, το γέρνουμε για να εμποτιστεί η ζάχαρη ομοιόμορφα και μόλις (μετά από 1-2 λεπτά) αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλότερο δυνατό κι αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 18 λεπτά.

Χρειάζεται προσοχή γιατί αν η φωτιά είναι πιο δυνατή οπόσο πρέπει η ζάχαρη θα γίνει καφετί. Η πρώτη μου προσπάθεια ήταν αποτυχημένη γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Θέλουμε στο τέλος ένα λευκό πηχτό σιρόπι.

Βγάζουμε λοιπόν το σιρόπι από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε άλλο μπολ για να κρυώσει.

Και εδώ προσοχή επειδή αν κρυώσει εντελώς πιθανότατα θα σφίξει και θα είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσουμε. Συντονίστε λοιπόν τους χρόνους σας.

Στη συνέχεια βάζουμε σε κατσαρολάκι, το γάλα το νερό, τα 100 γραμ βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αρωματικά, το ξύσμα και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε (ισα που να λειώσει το βούτυρο. Δεν θέλουμε να βράσει.. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία. Αν το δάκτυλο δεν καίγεται και ανέχεται την θερμοκρασία καλά (άρα είναι 30-35ο) Αν όχι τότε βυθίζουμε το κατσαρολάκι σε λεκάνη με κρύο νερό ώστε να ρίξουμε τη θερμοκρασία.

Όταν είμαστε έτοιμοι χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας δυνατά. Έχουμε φροντίσει προηγουμένως να κρατήσουμε μια κουτ. τ. Σ από τα αυγά για την επάλειψη των τσουτσεκιών.

Λειώνουμε τα υπόλοιπα 50 γραμ βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων  και είμαστε έτοιμοι για το ζύμωμα.

Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ όπου υπάρχει το φουσκωμένο (ελπίζουμε J ) προζύμι, το χλιαρό πλέον μίγμα των υγρών από το κατσαρολάκι.

Αρχίζουμε την ανάδευση προσθέτοντας στην αρχή λίγο αλεύρι και όταν αρχίσει να γίνεται χυλός προσθέτουμε 2 κουτ. τ. Σ γεμάτες από την ιμβερτοζάχαρη και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας την ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσοχή, μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι. Στόχος είναι να πάρουμε μια ζύμη όχι σφιχτή σαν του ψωμιού αλλά μαστιχωτή που να έχει ξεκολλήσει όμως από τα τοιχώματα του μιξερ. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί ρευστή όμως αφήστε να ζυμωθεί λίγο και θα δείτε ότι σιγά σιγά θα σχηματιστεί. Αλλιώς αν φοβηθείτε και ρίξετε αλεύρι κινδυνεύετε να φτιάξετε ψωμί L

Στο τέλος ρίχνετε στα χέρια τα 50 γραμ λειωμένο βούτυρο και αναδιπλώνετε τη ζύμη μερικές φορές. Όχι δυνατά, τόσο όσο χρειάζεται να απορροφήσει το βούτυρο και να μη κολλάει πλέον η ζύμη.

Στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη (βουτυρωμένη) που το σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει. Σε περίπου 1,5-2 ώρες και ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πρέπει να έχει δι-τριπλασιαστεί ο όγκος.

Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, την γυρίζουμε ανάποδα, την ξανασκεπάζουμε και περιμένουμε να ξαναφουσκώσει.

Ένα  από τα μυστικά στο τσουρέκι είναι να μην βιαζόμαστε στα φουσκώματα. Θέλουν το χρόνο τους οπότε και εμείς θέλουμε υπομονή J !

Μόλις είναι έτοιμη (την 2η φορά φούσκωσε γρηγορότερα-σε λιγότερο από 1 ώρα) ετοιμαζόμαστε για το πλάσιμο.

Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί ή ταψιά.

Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και αφού αλευρώσουμε ελαφρά τα χέρια μας κόβουμε κομμάτια ανάλογα με πόσα τσουρέκια θα φτιάξουμε. Εγώ χρησιμοποίησα 2 ταψιά συνολικά 6 τσουρέκια.

Βάζουμε ένα ένα κομμάτι επάνω σε πάγκο και φτιάχνουμε κορδόνια (για κάθε τσουρέκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ή 3 ακόμα και ένα κορδόνι) και πλέκουμε τα τσουρέκια μας.

Τα αραδιάζουμε στα/στο ταψί  αρκετά μακριά μεταξύ τους γιατί (τουλάχιστον τα δικά μου) φούσκωσαν απερίγραπτα και τα βάζουμε στον ήδη χλιαρό φούρνο.

Σε μια ώρα ή και λιγότερο θα πρέπει να είναι έτοιμα. (Τα ζουλάμε ελαφριά με το δάχτυλο και αν η ζύμη δεν επανέλθει είναι έτοιμα.) Θα το καταλάβετε και από το πόσο πολύ θα έχουν φουσκώσει J

Τα βγάζουμε, ανάβουμε το φούρνο μας στους 160ο.

Αν θα βάλετε 2 ταψιά όπως εγώ θα πρέπει να βάλετε αέρα, αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω. (Ο καθένας ξέρει καλύτερα πως δουλεύει ο φούρνος του συνεπώς οι οδηγίες που δίνω είναι ενδεικτικές)

Με ένα πινελάκι τα αλείφουμε μαλακά και προσεκτικά με το αυγό που κρατήσαμε στην άκρη, πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και φουρνίζουμε για 35’ περίπου.

Όταν τα ξεφουρνίσουμε τα βάζουμε σε σχάρα για να μην ιδρώσουν και μόλις κρυώσουν αρκετά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μη ξεραθούν

 Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου