25/04/21

Παέγια (Paella)


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

  • 750 γραμ.  μεγάλες γαρίδες (12 -14 κομμάτια)
  • 1κιλό μύδια με το (μισό) κέλυφος (κατεψυγμένα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδο (λειωμένες ή ψιλοκομμένες)
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ½ συσκευασία ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι αρακάς
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
  • ½ κουτ.τ. γλ στήμονες από κρόκο Κοζάνης (σαφραν)
  • 1κουτ. τ.γλ. κουρκουμάς
  • 2 κουτ. τ. Σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 3-4 κουτ. τ. Σ Ελαιόλαδο
  • 1 και μισο φλιτζ ρύζι τ. Καρολίνα, Arborio κλπ
  • 400 περίπου ml ζεστός ζωμός (εί δυνατόν από βρασμένα κεφάλια γαρίδας, ή  bisk)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι. Κρατάμε ξεχωριστά τα κεφάλια και μερικές ολόκληρες για διακόσμηση
Επίσης κρατάμε τα μισά μύδια όπως είναι με το (μισό) κέλυφός τους (για διακόσμηση)  και τα υπόλοιπα τα ξεψαχνίζουμε.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά πρώτα το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει το σκόρδο. Προσθέτουμε και το μπούκοβο ανακατεύοντας και στη συνέχεια  Όλες γαρίδες, (Και τις καθαρισμένες, τα κεφάλια τους που είχαμε κρατήσει  και τις ολόκληρες), καθώς και όλα τα μύδια. Γυρίζουμε τα θαλασσινά για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε πιάτο σκεπασμένα.(*) Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε να σοταριστεί καλά και σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά (κολοκυθάκι πιπεριά αρακά) αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι και τις ντομάτες. Μόλις τραβηχτούν τα υγρά προσθέτουμε το σαφράν και το κουρκουμά και συμπληρώνουμε με τον μισό ζωμό ανακατεύοντας.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας σιγά σιγά και τον υπόλοιπο ζωμό. Δεν χρειάζεται δυνατό ανακάτεμα όπως το ρυζότο. Απλά προσπαθούμε με πλατιά κουτάλα να ξεκολλάμε τα υλικά από τον πάτο. Τσεκάρουμε το αλατοπίπερο, και δυο λεπτά πριν το φαγητό είναι έτοιμο (θα χρειαστούν περίπου συνολικά 17-20 λεπτά) προσθέτουμε στο τηγάνι τα καθαρισμένα μύδια και γαρίδες, ανακατεύουμε ελαφρά έτσι ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά   και απλώνουμε από πάνω κυκλικά τα μύδια με το κέλυφος που είχαμε κρατήσει καθώς και τις ολόκληρες γαρίδες. Κλείνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 4-5 λεπτά να τραβηχτούν τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε Αμέσως.
*
Tip. Αν θέλουμε (αυτό έκανα) τα κεφάλια απ τις γαρίδες, μετά το αρχικό σοτάρισμα, τα αφήνω μέσα στο φαγητό, δεν τα βγάζω σε πιάτο μαζί με τα υπόλοιπα θαλασσινά, προκειμένου να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση. Τα βγάζουμε στο τέλος και πριν βάλουμε τα υπόλοιπα θαλασσινά στο τηγάνι.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου