27/03/21

Κοτόπουλο με Ρύζι στην Κατσαρόλα

 

Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο (περίπου 2200 γρ.) κομμένο σε 12 κομμάτια (αν είναι μικρότερο σε 10)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλυτζάνι λευκό κρασί
  • 5-6 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 450 γρ. χυμό ντομάτας + 1 φρέσκια ντομάτα
  • Λάδι για τσιγάρισμα
  • Θυμάρι
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ. γ. ζάχαρη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 2,5 φλυτζάνια ρύζι καρολίνα
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 3-4 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλο (Σπιτικό όπως παρακάτω ή αν βαριέστε βάζετε κύβο)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό

Για τον σπιτικό ζωμό:

  • 1 καρότο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1-2 κλωνάρια σέλινο
  • Τη ράχη του κοτόπουλου

(Κόβω το κοτόπουλο σε κομμάτια – 2 κάθε πόδι, 3 το στήθος και ξεχωριστά τις φτερούγες = 12 κομμάτια, μαζί με τα κόκκαλα. Το πίσω μέρος από την ουρά μέχρι το λαιμό το βάζω με νερό και τα λαχανικά του ζωμού και βράζουν – χωρίς αλάτι - όση ώρα ετοιμάζω το κοτόπουλο για να έχω νόστιμο ζωμό.)


Εδώ είναι 10 κομμάτια. Αν είναι μεγάλο το κοτόπουλο (όπως εγώ παίρνω πάνω από 2200, τότε κόβω το στήθος σε 3 κομμάτια και βγαίνουν σύνολο 12.)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι (γουόκ ακόμα καλύτερα) στη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία να κάψει. Προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου λίγα-λίγα για να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο τηγάνι με τα υπολείμματα του κοτόπουλου και το αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά. Μόλις ροδίσει αρκετά αλλά να μην καεί προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα, τη ζάχαρη, το θυμάρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να είναι πολύ τρυφερό το κοτόπουλο και να έχουν μείνει περίπου 2-2,5 φλυτζάνια σάλτσα.

Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το τηγάνι και βάζουμε τη σάλτσα σε ένα δοχείο. Μετράμε από το ζωμό που έχουμε ετοιμάσει άλλα 3 φλυτζάνια και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα. Πρέπει να έχουμε 5-6 φλυτζάνια ζωμό/σάλτσα ίσως και λίγο παραπάνω.

Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το ρύζι κα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το χρονόμετρο στα 22 λεπτά.

Μόλις το ρύζι με το βούτυρο ζεσταθεί καλά αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά με μια κουτάλα το ζωμό/σάλτσα ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Μόλις πίνει το υγρό προσθέτουμε άλλο. Στα 20 λεπτά θα πρέπει να έχει πιεί τα 5-5,5 φλυτζάνια ζωμό και το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο.

Επιστρέφουμε στο τηγάνι τα κομμάτια του κοτόπουλου, προσθέτουμε και λίγο ζωμό αν έχει στεγνώσει το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις για 2-3 λεπτά, μέχρις ότου το ρύζι είναι έτοιμο αλλά να κρατάει. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου