09/09/23

Ζυμαρικά με Απάκι Κρήτης


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζυμαρικό σας αρέσει. Καλό θα είναι τα ζυμαρικά να είναι κοντά με ρίγες ή να έχουν επιφάνεια που να κρατάει τη σάλτσα, π.χ βίδες. Το παραδοσιακό πιάτο όμως είναι με χειροποίητα σιουφιχτά. Εν προκειμένω όμως λόγω μη διαθεσιμότητας σιουφιχτών χρησιμοποίησα ριγκατόνι.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα πακέτο (500 γρ) ριγκατόνι (ή πέννες ριγκατι)
  • 1 συσκευασία απάκι Κρήτης (από το Σ.Μ) κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 σκ. Σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή λειωμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές (μια πράσινη και μία κόκκινη) σε λεπτές λωρίδες
  • 1 συσκευασία 250 γραμ. ντομάτα στον τρίφτη ή αν έχετε 3-4 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
  • Λίγο ζεστό νερό
  • 1 ποτ του κρασιού λευκό ξηρο κρασί (ή ροζέ)
  • αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο (κατά κριση)
  • Λίγο ελαιόλαδο για σωτάρισμα
  • Νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά
  • 3-4 κουτ τ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου μισό μάτσο)
  • Μπόλικο τυρί για τα ζυμαρικά( Κεφαλίσιο, μυζήθρα  κλπ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα που να καλύψει τον πάτο)
Σωτάρουμε αρχικά το απάκι και αφού ροδίσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και σε λίγο το σκόρδο. Μόλις μαραθούν ρίχνουμε στο τηγάνι και τις πιπεριές ανακατεύοντας. Όταν μαραθούν τα λαχανικά σβήνουμε με το κρασί και αφού περιμένουμε να εξατμισθεί προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα. Αν είναι πολύ πηχτή (στην περίπτωση της συσκευασμένης) συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

Βάζουμε το νερό για τα ζυμαρικά. Όταν βράσει προσθέτουμε αλάτι και τα ριγκατόνι. Τα βράζουμε 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε φροντίζοντας να έχουμε κρατήσει τουλάχιστον μια κούπα από το νερό που έβρασαν.
Η σάλτσα εν τω μεταξύ θα έχει ετοιμαστεί. Ρίχνουμε στο σκεύος που είναι η σάλτσα τα ζυμαρικά και όσο νερό (από αυτό που κρατήσαμε ) θεωρούμε οτι χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί το βράσιμο στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε και τον μαϊντανό, σκεπάζουμε και περιμένουμε να απορροφηθούν τα υγρά. Όταν είναι έτοιμα , προσθέτουμε μπόλικο τυρί ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου