19/09/23

Μπουρίτος με Κιμά και Πικάντικη Σάλτσα

 



ΥΛΙΚΑ

  • 8 Τορτίγιες μεσαίες
  • Γέμιση Κιμά
    • 600 γραμ Μοσχαρίσιο κιμά
    • 3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1 μέτριο κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
    • 1 πράσινη και 1 κόκκινη  πιπεριά σε πολύ λεπτές λουρίδες.
    • 1 κουτ. Σ πελτέ
    • 1 κούπα του τσαγιού ντομάτα στο τρίφτη (ή 3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι)
    • 1 κρασοπότηρο  λευκό ή ροζέ κρασί
    • Μισή κούπα χλιαρό νερό
    • Μία φούντα μαϊντανό μόνο τα φύλλα , πολύ ψιλοκομμένα
    • Μία πρέζα μπούκοβο
    • ½  κουτ. τ. γλυκού ζάχαρη
    • ½ κουτ. τ. γλ σκόνη μπαχάρι
    • Μια δυο πρέζες κόλιανδρο σκόνη
    • Αλάτι, πιπέρι.
    • Λίγο ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • Πικάντικη Σάλτσα
    • 1 συσκευασία κονκασέ
    • 1 κουτ.τ.γλ πελτέ
    • ½ κουτ.τ.γλ  κόλιαντρο σκόνη
    • 2 καυτερές πιπερίτσες (χωρίς τα σπόρια) ψιλοκομμένες
    • Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
    • ½ κουτ.τ γλ γλυκιά πάπρικα
    • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το λευκό μέρος πολύ ψιλοκομμένα
    • 1 σκ σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη ή λειωμένη
    • Από 1 κουτ τ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου και μαϊντανού
    • 1 κουτ. τ. γλ. ζάχαρη
    • Ελάχιστο ελαιόλαδο για σοτάρισμα
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Ελάχιστο χλιαρό νερό
  • Χοντροτριμμένο κίτρινο τυρί (Γκούντα, γραβιέρα, τσένταρ κλπ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κιμάς

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι

Προσθέτουμε το κρεμμύδι τα σκόρδα και ανακατεύουμε. Μόλις μαλακώσουν (προσοχή στο σκόρδο μην μαυρίσει), ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να σωταριστεί παντού και να πάρει  καφέ απόχρωση. Προσθέτουμε και τον πελτέ ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί με τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τις πιπεριές το μπούκοβο, το μπαχάρι, το κόλιανδρο και ανακατεύοντας προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνοντας την φωτιά στο 1/3 βράζουμε για 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε με αλατοπίπερο/μπαχαρικά (όπως μας πάει στη γεύση ), προσθέτουμε το μαϊντανό και αν χρειαστεί βράζουμε λίγο ακόμα χωρίς καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Πικάντικη Σάλτσα
Βάζουμε σε κατσαρολάκι ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπερίτσες. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και στη συνέχεια τα μπαχαρικά και αφού βγάλουν τις μυρωδιές τους , την ντομάτα, την ζάχαρη και ελάχιστο νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά , προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο ακόμα νερό. Πρέπει η σάλτσα στο τέλος να είναι πηχτή, χωρίς υγρά, αλλά όχι και να καεί.
Στο τέλος αφού δοκιμάσουμε τη γεύση, διορθώνουμε ανάλογα τα μπαχαρικά , προσθέτουμε τα αρωματικά και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1’
Στήσιμο
Περνάμε τις τορτίγιες σε ζεστό τηγάνι 20 εκ ελάχιστα (για 20’’) ώστε να ψηθούν και από  τις δύο πλευρές.
Απλώνουμε μία μία σε ένα πιάτο και απλώνουμε 2 κουταλιές τυρί και κιμά). Διπλώνουμε σε φάκελο (σαν τα μπουρέκια δηλαδή πρώτα τις δυο άκρες και στη συνέχεια ρολάρουμε τις απέναντι πλευρές) προσθέτουμε από πάνω λίγη από τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου