22/10/23

Χταποδομακαρονάδα

 



ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό (καθαρισμένο)
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ.τ. Σ πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδα ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα στο τρίφτη
  • Λίγο μπούκοβο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο ζεστό νερό
  • 1 πακέτο σπαγγέτι (ή λιγκουίνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το ράμφος και τα μάτια από το χταπόδι και το κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια των 3-4 εκ.Το ίδιο και την «σακούλα»


Ζεσταίνουμε ένα  βαθύ γουόκ  και ρίχνουμε τα κομμάτια χταποδιού. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφού ροδοκοκκινίσουν σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις δάφνες και το μπαχάρι. Περιμένουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους και στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα κρατάμε ζεστά.
Προσθέτουμε στο γουόκ λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν γυαλίσουν προσθέτουμε τον πελτέ και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε  και ξαναβάζουμε στο τηγάνι το χταπόδι. Προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο ζεστό νερό, ανακατεύουμε , σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά. Βράζουμε τη σάλτσα για 35 -40 λεπτά , ώσπου να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσοχή δεν προσθέτουμε αλάτι διότι το χταπόδι είναι συνήθως αρκούντως αλμυρό.
Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει νερό να βράσουμε τα ζυμαρικά. Φροντίζουμε να έχουν βράσει (2’ λιγότερο από την ώρα βρασίματος της συσκευασίας) όταν η σάλτσα μας θα είναι σχεδόν έτοιμη (περίπου στα 35’).Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια πιρούνα (Δεν τα σουρώνουμε) και τα ρίχνουμε στο γουόκ μαζί με τα υγρά που έχουν μαζί. Τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα σπαγγέτι. Σκεπάζουμε, αφήνουμε 2-3 λεπτά να πιούν τα υγρά και σερβίρουμε αμέσως , πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως
Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου