18/12/23

Χοιρινό με Λάχανο

 

Ένα παραδοσιακό πιάτο που το συναντάμε κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Συνηθίζεται και την περίοδο των Εορτών Χριστουγέννων. Υπάρχουν λίγες διαφορετικές εκδοχές παρασκευής, άλλες που πρώτα βράζουν το χοιρινό και στη συνέχεια αφού μαγειρευτεί το λάχανο με τα διάφορα συμπληρωματικά υλικά το προσθέτουν στην κατσαρόλα και άλλες που αρχικά  τσιγαρίζονται τα κομμάτια χοιρινού και ακολούθως  προστίθενται τα υπόλοιπα. Εδώ ακολουθήσαμε την δεύτερη εκδοχή.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα κομμάτι χοιρινό γύρω στα 1200 γραμ, μπούτι ή σπάλα σε μικρά κομμάτια
  • Ένα λάχανο 1-1,5 κιλό κομμένο όπως στη σαλάτα
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι σε ψιλές φέτες
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κλ σέλινο πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ. τ. Σ πελτέ
  • 2 ώριμες ντομάτες  στον τρίφτη ή ψιλοκομμένες
  • Ζεστό νερό
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1 κουτ. τ. γλ γλυκιά πάπρικα
  • ½ κουτ τ. γλ κάρδαμο σκόνη
  • Αλάτι , πιπέρι
  • Ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχίζουμε ψιλοκόβοντας το λάχανο (Όχι την σκληρή καρδιά) που το βάζουμε σε μια λεκάνη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. (Σκοπός μας είναι να μαραθεί το λάχανο)

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και αφού γυαλίσει και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια χοιρινού ώστε να τσιγαριστούν και να κάνουν κρούστα απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, την πάπρικα και το κάρδαμο. Ανακατεύουμε  και αφού «βγούν» οι μυρωδιές προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού και συμπληρώνουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα κλωνάρια σέλινου, το καρότο και λίγο ζεστό νερό , τόσο ώστε να μισοσκεπαστεί  το φαγητό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3  και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 45’ ή ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Δοκιμάζουμε , αλατοπιπερώνουμε κατά κρίση και συνεχίζουμε με το λάχανο, ως εξής
Στύβουμε καλά το κομμένο λάχανο που είχαμε βάλει στη λεκάνη, έτσι ώστε να μαραθεί . Θα δείτε και ότι ο αρχικός του όγκος έχει μειωθεί σημαντικά. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό που ήδη βράζει μαζί με τα ζουμιά που είχαν βγεί στη λεκάνη , ανακατεύουμε πολύ καλά , σκεπάζουμε  και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα ακόμα. Ελέγχουμε ενδιάμεσα τα υγρά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό έτσι ώστε να βράσει το φαγητό. Εξάλλου τελικά πρέπει να έχει και λίγα υγρά στο πιάτο μας. Τέλος δοκιμάζουμε ότι το λάχανο έχει «μελώσει» οπότε είμαστε έτοιμοι.
Αφήνουμε 10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε
Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου