10/01/24

Κρεατόσουπα με Λαχανικά


ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γραμ μοσχάρι με κόκαλο  σε μερίδες
  • 3-4 πατάτες σε μεγαλούτσικα κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 4 καρότα σε κομμάτια 3-5 εκατ.
  • 2 ντομάτες κομμένες στη μέση
  • ½ ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδοΕπί πλέον ζεστό νερό
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε χύτρα ταχύτητος*  τα κομμάτια μοσχαριού και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει επαρκώς και λίγο παραπάνω. Φέρνουμε σε βρασμό. Σιγά σιγά θα αρχίζει το φαγητό να βγάζει αφρούς. Αρχίζουμε το ξάφρισμα καταρχάς με τρυπητή κουτάλα. Σε αυτό το στάδιο θέλει υπομονή και προσοχή. Οι αφροί αρχικά θα είναι σκούροι και πηχτοί αλλά στη συνέχεια περισσότερο αραιοί και ανοιχτόχρωμοι. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε κουτάλι  γιατί η τρυπητή δεν θα τους πιάνει πλέον. Περιοδικά ανακατεύουμε ώστε να βγουν στην επιφάνεια όσον το δυνατόν περισσότεροι αφροί .
Όταν τελειώσουμε το ξάφρισμα προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό και κλείνουμε την χύτρα. Σε αυτό το στάδιο δεν προσθέτουμε τίποτα άλλο!
Μετά από 45 περίπου λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη χύτρα να κατεβάσει πίεση από μόνη της. Αυτό θα μας πάρει ακόμα 15-20’. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τα λαχανικά
 Αφού την ανοίξουμε, θα τα προσθέσουμε, επίσης τη δάφνη και το πιπέρι και φέρνουμε πάλι σε βρασμό. Στα 15 ‘ δοκιμάζουμε κατά πόσο έχουν  μαλακώσει (ιδίως τα καρότα) και τότε αλατίζουμε και προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να διαπιστώσουμε ότι τα λαχανικά και το κρέας έχουν μελώσει.
Σερβίρουμε με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!

*Εάν δεν έχετε χύτρα ταχύτητος προσαρμώστε τους χρόνους αναλογα. Θα χρειαστεί η πρώτη φάση βρασμό σε μεσσαία φωτιά για τουλαχιστον 2-2,5 ωρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου