24/03/21

Χωριάτικο Ψωμί



 Ή για να λέμε και του στραβού το δίκιο «τύπου Χωριάτικο» διότι θα έπρεπε να έχουμε χρησιμοποιήσει και πραγματικό χωριάτικο αλεύρι και όχι του εμπορίου από το Σ.Μ. Αν εσείς λοιπόν έχετε τον τρόπο να βρείτε αλεύρι από το μύλο όπως παλιότερα οι γιαγιάδες, τότε θα έχετε ασφαλώς καλύτερα γευστικά αποτελέσματα. Δεν ήταν άσχημο και αυτό όμως. Το παν είναι το μεράκι, και η διαδικασία. Α, και να έχετε κανονικό προζύμι,  Είπαμε …ΜΕΡΑΚΙ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλυτζάνι του καφέ  (2 κουτ. τ. Σ) προζύμι (δικό σας)
  • 1 κ. (4-5 φλιτζάνια) αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα μισό μισό , κίτρινο αλεύρι για ψωμί και σκληρό άσπρο αλεύρι, )
  • 1,5 κ γλ αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

«Πιάνουμε» το προζύμι , αποβραδίς. Τι εννοούμε?

Το βγάζουμε από το ψυγείο όπου το συντηρούμε, και αφού το αφήσουμε λίγο ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του και να πλησιάσει αυτή του περιβάλλοντος, το βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο/πήλινο  μπωλ  με λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει αλοιφή και στη συνέχεια προσθέτουμε περίπου 1 φλιτζ αλεύρι (απ αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψωμί). Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Θα πρέπει να βγάλουμε ένα πολύ παχύρευστο ζυμάρι, ένα κλικ πριν γίνει κανονικό ζυμάρι. Συνεπώς προσθέτουμε το ανάλογο  νερό ή αλεύρι για να το πετύχουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε όλη τη νύχτα για να «γίνει»

Την επομένη, αποκόβουμε ένα κομμάτι από το (φουσκωμένο) προζύμι και βάζοντας λίγο αλεύρι το ανακατεύουμε καλά και το φυλάμε στο ψυγείο για να έχουμε για την επόμενη φορά. (δίνουμε ζωή στο αρχικό προζύμι μας) Το Υπόλοιπο το βάζουμε στο κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη αν δεν έχουμε μίξερ για ζύμωμα) και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, λίγο χλιαρό νερό. Αρχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις τα υλικά ενοποιηθούν και γίνουν ρευστή κρέμα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Το ζυμώνουμε στο μιξερ για 6-7 λ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή νερό, ώστε τελικά να βγεί  ενα ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια ή στις πλευρές του μίξερ.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5λ λεπτά ακόμα σε πάγκο ή μέσα στη λεκάνη με τα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε  1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.  Τώρα θα κάνουμε το τελικό πλάσιμο σε καρβέλι(α) ή φρατζόλα (ες) , ό,τι θέλουμε.


Εγώ λάδωσα ένα ταψάκι και αφού έπλασα ένα καρβέλι το αλεύρωσα ολόγυρα και το έβαλα στο ταψί. Χάραξα και μερικά σχηματάκια με το πηρούνι, το σκέπασα και το άφησα να φουσκώσει για 2-3 ώρες. Μετά το φούρνισα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 αέρα και το έψησα για περίπου 45 λ. 


Καλή διασκέδασηJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου