23/10/21

Κρητικό Γαμοπίλαφο


Κλασσικό πιάτο της Κρητικής κουζίνας. Χρησιμοποιούμε, γίδα, αρνί, ή κοτόπουλο, όλα φυσικά «αλανιάρικα» , ελεύθερης βοσκής. Για ρύζι προτιμάμε την Καρολίνα και φυσικά στο τελείωμα στακοβούτυρο. Αν όμως δεν βρείτε που ομολογουμένως δεν είναι εύκολο, ένα καλό αρωματικό φρέσκο βούτυρο κάνει καλή δουλειά.
Το πρόβλημα με αυτά τα κατ’ εξοχήν τοπικά/παραδοσιακά πιάτα είναι βεβαίως ότι όσοι δεν ζουν στο τόπο τους και δεν έχουν την «κουλτούρα» που χρειάζεται, είναι δύσκολο να πετύχουν 100% την σωστή γεύση. Όμως  αν κανείς έχει έστω δοκιμάσει αυτό το πιάτο στον τόπο του από γνήσιους Κρητικούς μάγειρες, ε, τότε με λίγη προσπάθεια θα έχει ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.
Δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του. Μοιάζει με το ιταλικό ριζότο, με την διαφορά, ότι ενώ στο ριζότο ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς, εδώ βράζουμε πρώτα το ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε μονομιάς το ρύζι. Και φυσικά δεν βάζουμε στο τέλος παρμεζάνα. Η δυσκολία επίσης επίκειται στις σωστές αναλογίες ζωμού –ρυζιού ούτως ώστε να βγεί μεν χυλωμένο αλλά ταυτόχρονα το ρύζι να «κρατεί»,  να μη γίνει λαπάς.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χωριάτικη κότα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κρεμμύδι
  • Μερικούς κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • ½ κιλό  ρύζι Καρολίνα
  • 5-6 κούπες ζωμό από τον βρασμό της κότας
  • 2 μεγάλες κουτ.τ.Σ. (80 γραμ περίπου) φρέσκο αρωματικό βούτυρο
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό , βάζουμε την κότα αφού την έχουμε καθαρίσει από τα πολλά λίπη και τη φέρνουμε σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε κατά καιρό , απομακρύνοντας τους αφρούς και όσα από τα λίπη μπορούμε. (Μερικοί χύνουν το πρώτο νερό και ξαναβάζουν καθαρό, μάλλον υπερβολή)

Αφού καθαρίσει το δυνατόν το νερό, προσθέτουμε τη Δάφνη, το κρεμμύδι κομμένο στα δύο, τους κόκκους πιπέρι και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί κα πάρει και δυο –δυόμιση ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χύτρα ταχύτητας ώστε να μειώσετε τον χρόνο. Ακόμα να κόψετε τη κότα σε κομμάτια , ώστε να βράσει ταχύτερα και σε βάθος. Τα χωριάτικα πουλιά πάντως , θέλουν το βράσιμο τους.

Αφού βράσει (το δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι)το βγάζουμε σε πιατέλα κρατώντας το ζεστό, και σουρώνουμε το ζωμό. Μετράμε 5 κούπες του τσαγιού κρατώντας το υπόλοιπο ζεστό.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το ζωμό και τον φέρνουμε σε βράση. Προσθέτουμε το ρύζι  ρίχνοντας το από ψηλά σαν βροχή, όχι μονομιάς, μήπως κολλήσει και ανακατεύουμε.   Αφήνουμε να σιγοβράσει με ανοικτό το καπάκι, αναδεύοντας περιστασιακά. Σε περίπου 17-20 λεπτά θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο. Δοκιμάζουμε ένα κόκκο ρυζιού. Αν δεν είναι ακόμα έτοιμο αλλά έχουν απορροφηθεί τα υγρά προσθέτουμε λίγο ακόμα από το ζωμό που κρατήσαμε. Θα πρέπει πριν το βγάλουμε  από τη φωτιά να έχει ελάχιστα υγρά, να είναι δηλαδή ελαφρά χυλωμένο και το ρύζι να κρατάει ελάχιστα. Προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και το βούτυρο. Μόλις ενσωματωθούν απομακρύνουμε απ τη φωτιά, σκεπάζουμε  με μια καθαρή πετσέτα τη κατσαρόλα και αφήνουμε 3-5 λεπτά.
Ξεψαχνίζουμε την κότα και σερβίρουμε το ρύζι   με τα κομμάτια του πουλιού από πάνω
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου