18/10/21

Εντσιλαδας Με κοτόπουλο (Chicken Enchiladas)



Κατ’ εξοχήν Μεξικάνικο πιάτο, ιδιαίτερα πικάντικο.
Enchiladas είναι είναι μαλακή τορτίγια καλαμποκιού τυλιγμένη με γέμιση και καλυμμένη με σάλτσα πιπεριάς τσίλι. Οι εντσιλάδες μπορούν να είναι γεμισμένες με διάφορα συστατικά, όπως διάφορα κρέατα,  λαχανικά ή συνδυασμούς.
Εδώ προτιμήσαμε το κοτόπουλο και επίσης όχι την τορτίγια καλαμποκιού αλλά την σταρένια

ΥΛΙΚΑ (6-8 μερίδες ανάλογα πόσο μεγάλες τορτίγιες θα χρησιμοποιήσετε)

  • 2 στήθη κοτόπουλου (καθαρισμένα –χωρίς κόκαλο περίπου 500 γραμ)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι , κόκκοι πιπέρι
  • Σάλτσα τσιλι
    • 1 κουτ. τ γλυκου πιπέρι καγιέν*
    • 1 κουτ.τ.γλ. κίμινο
    • 1 κουτ τ. Σ. πάπρικα
    • ½ κουτ.τ.γλ μπαχάρι τριμμένο
    • ½ κουτ.τ.γλ κόλιαντρο τριμμένο
    • ½ κουτ. τ. γλ αλάτι
    • 1 σκ.σκόρδο λειωμένη
    • 1 κουτ. τ.Σ. πελτές τομάτας
    • 2 κουτ.τ.Σ ελαιόλαδο
    • 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
    • 1 φλυτζάνι τ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
  • Επι πλέον
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
    • 3 πιπεριές κέρατο σε λεπτές ροδέλες
    • 3 σκ σκόρδου λειωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
    • αλάτι, πιπέρι
  • 400 γραμ ανάμεικτα τυριά χοντροτριμμένα (Edam, Chedar, μοτσαρέλα ) ο,τι θέλετε.
  • 6 Τορτίγιες μεγάλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχίζουμε βράζοντας τα στήθη κοτόπουλου σε κατσαρόλα με νερό που μόλις τα σκεπάζει, προσθέτοντας ένα κρεμμύδι μέτριο κομμένο στη μέση, δυο φύλλα δάφνης, αλάτι, κόκκους πιπεριού .
Συνεχίζουμε με τη πικάντικη σάλτσα
Ανακατεύουμε σε μπολάκι τα μπαχαρικά και το αλάτι
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.
*Ανάλογα πόσο πικάντικο /καυτερό αντέχετε, προσθέσετε και μια δυο πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες ή μπούκοβο

 Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ανακατεύοντας

Σβήνουμε με το μισό ζωμό κοτόπουλου**  προσθέτοντας και τα ντοματάκια κονκασέ
**Εφόσον έχει βράσει το κοτόπουλο, χρησιμοποιούμε από το ζωμό βρασίματος

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Τσεκάρουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα

Βγάζουμε τα βρασμένα στήθη κοτόπουλου και με τα χέρια τα κόβουμε /τρίβουμε σε ίνες . Τα βάζουμε σε μπολ.

Σε πλατύ βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές κέρατο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ίνες κοτόπουλου και τόση  από τη σάλτσα που φτιάξαμε ,  ώστε να ενωθεί με τα υλικά στο τηγάνι. (Περίπου το 1/3) 

Σε ένα πυρέξ περίπου 25Χ35 απλώνουμε στον πάτο 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα.
Παίρνουμε μια τορτίγια και απλώνουμε κατά μήκος στη μέση μερικές κουταλιές από τη γέμιση κοτόπουλου.

Πασπαλίζουμε με λίγο από τα τριμμένα τυριά, τυλίγουμε σε ρολό και τη τοποθετούμε στο πυρέξ. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά

Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από κάθε τορτίγια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο  για 15-20 λεπτά

Σερβίρουμε αμέσως!
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου