15/06/22

Χειροποίητα Λαζάνια με Άρωμα Ανατολής

 

Η ζύμη για pasta που σας παρουσιάζουμε είναι η βασική, που σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε με αυτή ότι είδους ζυμαρικό θέλετε, από λαζάνια για τη συγκεκριμένη συνταγή, μέχρι τορτελίνια, ταλιατέλλες, χυλοπίτες κλπ. Αν έχετε την ειδική μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου ακόμα καλύτερα, εγώ ωστόσο χρησιμοποιώ τον παραδοσιακό πλάστη.

Πάμε λοιπόν:

Βασική συνταγή για pasta:

(Για περίπου 500 γρ. φρέσκα ζυμαρικά)

  • 300 γρ. αλεύρι κοινό ή μαλακό
  • 3 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • (Η αναλογία είναι πάντα 1 αυγό για κάθε 100 γρ. αλεύρι)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

1. Κάντε ένα βουναλάκι με το αλεύρι στο οποίο έχετε ρίξει την πρέζα το αλάτι

2. Κάντε στη μέση ένα πηγαδάκι, σπάστε μέσα τα αυγά και χτυπήστε τα με το πιρούνι

3. Αφού χτυπηθούν καλά συνεχίστε να ενσωματώνετε το αλεύρι σιγά-σιγά

4. Μόλις γίνει ένα μίγμα ζυμώστε καλά για 8-9 λεπτά με τα χέρια.
*Προσοχή Το ζύμωμα είναι σημαντικό. Η Ζύμη πρέπει να γίνει απαλή και ελαστική. Αλλιώς θα τριφτεί στο «άνοιγμα» των φύλλων

5. Την τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα για να ξεκουραστεί .

6. Ανοίγετε με τον πλάστη(βέργα) ένα λεπτό φύλλο, σαν αυτό που ανοίγουμε τις πίτες,  χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στο άνοιγμα.  Αν έχετε μηχανή βέβαια το ανοίγετε στη μηχανή.

Σε αυτό σημείο έχετε έτοιμη την χειροποίητη pasta σας και μπορείτε να την κάνετε ότι θέλετε.

 Λαζάνια με Κιμά λοιπόν

ΥΛΙΚΑ:

Για τον κιμά:

  • ·            1/2 κιλό κιμά μοσχάρι από σπάλα (εγώ προτιμώ να τον περνάει μόνο μια φορά από την μηχανή γιατί γίνεται λίγο πιο χοντρουλός και στέκεται καλύτερα)
  • 1 βαζάκι ντομάτα ή 5-6 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και περασμένες από το χοντρό του τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο ή 3-4 κόκκους
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Λιγο ζεστό νερό                                 

Για την μπεσαμέλ:

  • 8 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • 8 κούπες γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Κιμάς:

Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι

Προσθέτετε μετά και το ψιλοκομμένο σκόρδο με τον κιμά

Αφήνετε τον κιμά να τσιγαριστεί πολύ καλά ανακατεύοντας κάθε λίγο για να μην δημιουργηθούν χοντρά κομμάτια

Μόλις σωθούν όλα τα νερά του κιμά και αρχίζει να ροδοκοκκινίζει προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι και πάπρικα)

Ανακατεύετε καλά να τσιγαριστεί ο κιμάς με τα μπαχαρικά και να βγουν τα αρώματα

Προσθέτετε τέλος την ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατίζετε με προσοχή

Μόλις πάρει βράση προσθέτετε και χλιαρό νερό τόσο ώστε να σκεπάσει καλά τον κιμά

Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί καλά προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.

Τον κατεβάζετε από τη φωτιά φροντίζοντας να μην είναι τελείως στεγνός, θέλει να έχει λίγα υγρά για να βράσουν τα ζυμαρικά

Η Μπεσαμέλ:

Βάζετε το γάλα με το αλεύρι στην κατσαρόλα ανοίγετε το μάτι και ανακατώνετε συνέχεια

Όταν ζεσταθεί καλά προσθέτετε το βούτυρο συνεχίζοντας να ανακατώνετε με το σύρμα για να μην σβολιάσει

Μόλις αρχίζει και βράζει θα σφίξει οπότε την κατεβάζετε αμέσως από την φωτιά

Προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατίζετε με προσοχή

Πρέπει να μην είναι πολύ σφικτή. Αν είναι προσθέστε λίγο γάλα

Αφού κρυώσει λιγάκι χτυπάτε το αυγό και το ρίχνετε στη μπεσαμέλ ανακατεύοντάς την

Τα Λαζάνια Το στρώσιμο:

Ανοίγετε τη ζύμη όπως παραπάνω (πρέπει με το που θα την ετοιμάσετε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως για να μην στεγνώσει) και την κόβετε σε μεγάλα παραλληλόγραμμα . Μετρήστε να παίρνει περίπου 4 φύλλα στο ταψί και κόψτε τα φύλλα 1-2 εκατοστά μικρότερα από το ταψί γιατί με το ψήσιμο θα μεγαλώσουν

Ρίχνετε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού

Στρώνετε μια σειρά από τα λαζάνια σας

Ρίχνετε το 1/3 του έτοιμου κιμά

Από επάνω ρίχνετε το 1/4 της μπεσαμέλ

Δεν χρειάζεται να κάνει παχύ στρώμα ούτε  ο κιμάς ούτε η μπεσαμέλ

Συνεχίζετε με τη δεύτερη στρώση λαζάνια, ξανά 1/3 κιμά και ξανά 1/4 μπεσαμέλ

Τελειώνετε με λαζάνια, το τελευταίο 1/3 κιμά και τα τελευταία 2/4 της μπεσαμέλ

Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και βάζετε τα λαζάνια σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο να ψηθεί για 30-35 λεπτά

Όταν ροδοκοκκινίσει το τυρί είναι έτοιμο

Το αφήνετε για μισή ώρα πριν το κόψετε

Συγχαρητήρια !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου