19/08/20

Μουσακάς

 


Η Ναυαρχίδα της Ελληνικής Καλοκαιρινής Κουζίνας. Δυό τρεις στρώσεις από λαχανικά , κιμάς και κρέμα και έχετε το νοστιμότερο πιάτο στο Τραπέζι σας. Είναι λίγο μπελάς, αλλά αξίζει και παρα-αξίζει τον κόπο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 25x35 cm)

  • 4 -5 μέτριες πατάτες
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • Σάλτσα Κιμά
    • 1 kg άπαχο κιμά μοσχαρίσιο
    • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 3 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα ντομάτα πουρέ)
    • 1 Κς πελτέ ντομάτας
    • Μια πρέζα μπαχάρι σε σκόνη
    • 1 ξυλάκι κανέλα
    • 2 κομμάτια γαρύφαλλο
    • Αλάτι και πιπέρι, λίγη ζάχαρη
    • 3Κσ ελαιόλαδο
    • Λίγο ζεστό νερό
  • Σάλτσα μπεσαμέλ
    • 100 γραμ βουτυρο αγελάδος ή αναμεικτο βουτυρο και ελαιόλαδο
    • 100 γραμ αλευρι
    • 1 λιτρο γάλα
    • Μια πρεζα μοσχοκάρυδο
    • Αλάτι , πιπέρι
    • 1 αυγό (+λιγο γάλα κ κορν φλαουρ αν χρειαστει)
  • 1/2 κούπα πεκορίνο ή παρμεζάνα τριμένα.
  • Έξτρα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα Κιμά

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καφέ. Ρίχνετε τον πελτε και σοτάρετε μεχρι να ομογενοποιηθει με τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε  και προσθέτουμε τις ντομάτες. Ρίξτε το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη. Προσθέστε λίγο νερό αν χρειαστεί. Καλύψτε και σιγοβράστε για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ προετοιμάζετε τις πατάτες-μελιτζάνες.

Κόψτε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ροδέλες  1 εκατοστό πάχος . Πασπαλίζουμε  τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Ξεκινήστε το τηγάνισμα πρώτα τις πατάτες για  3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Δεν θέλετε να τηγανιστούν εντελώς, αλλά απλά για να μαλακώσουν λίγο. Αφού τελειώσετε απλώστε τις σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το επιπλέον λάδι.

Πιέστε τις μελιτζάνες για να βγάλουν τα υγρά τους και ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία όπως κάνατε με τις πατάτες. Σημειώστε ότι το τηγάνισμα για αυτές  είναι πολύ λιγότερο. Χρειάζονται λιγότερο από ένα λεπτό σε κάθε πλευρά.

Στη συνέχεια ετοιμάστε τη μπεσαμέλ
Σε κατσαρόλα σε μεσσαία φωτιά,  ζεσταινετε το βούτυρο. Μολις λειωσει ριχνετε το αλευρι και ανακετευετε με αυγογδάρτη μεχρι να γινει μια λεια κρέμα και να «σοταριστεί»
Προσθετουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματιου,  στην αρχη σταδιακά και στη συνεχεια ολο το υπόλοιπο ανακατευοντας συνεχως με τον αυγογδάρτη για να μη σβωλιάσει. Αλατοπιπερωνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Μόλις η κρέμα πήξει χτυπάμε ένα αυγό σε μπολ στο οποιο προσθετουμε ελαχιστο γάλα. Ριχνουμε το μιγμα στη κατσαρόλα  ανακατευοντας συνεχώς. (αν η κρεμα μας είναι αραιή προσθέτουμε στο μιγμα αυγού και λιγο κορν φλαουρ. Εχετε υποψη ότι  μόλις πεσει το αυγο στη κρέμα αυτή θα αραιωσει κι άλλο)   

Το στήσιμο

Τακτοποιείστε τις  πατάτες στο κάτω μέρος του ταψιού με τρόπο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Κόψτε μερικές  από αυτές  για να γεμίσουν τα κενά μεταξύ τους. Κάντε το ίδιο με τις μελιτζάνες ως ένα δεύτερο επίπεδο. Στη συνέχεια απλώστε το κοκκινιστό κιμά πάνω από τις μελιτζάνες. Πασπαλίστε με λίγο από τα τριμμένα τυριά. Τέλος ρίχνετε απαλά την μπεσαμέλ και απλώστε τη με μια σπάτουλα για να καλύψει όλο το χώρο. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο του τυριού.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο,  πάνω – κάτω για 45 λεπτά  και μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήστε 1 ώρα πριν το σερβίρισμα!

 Συμβουλή*

Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα για τις πατάτες και τις μελιτζάνες, αλλά και για να γίνει ελαφρύτερο το φαγητό, τότε απλώστε τα λαχανικά σε ένα ταψί, λαδώστε τα καλά με ένα πινέλο και από τις δύο πλευρές και ψήστε τα σε δυνατό φούρνο. Λίγο πιο χρονοβόρα διαδικασία αλλά γλυτώνετε το τηγάνισμα και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ αλλά εξίσου νόστιμο.

Για να κερδίσετε χρόνο, περάστε πρώτα τις πατάτες για λίγο από τα μικροκύματα (όσο ψήνονται οι μελιτζάνες) για να μαλακώσουν και να ψηθούν γρηγορότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου