28/08/20

Μελιτζανοπίλαφο

 


Δροσερό  και καλοκαιρινό Αιγαιοπελαγίτικο πιάτο. Το συναντάμε κυρίως στη Κρήτη και στις Κυκλάδες.  Χρησιμοποιείστε κίτρινο ρύζι , ώστε να βγει σπυρωτό.

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη επίσης σε κυβάκια
  • 2-3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο τρίφτη ή στο μούλτι (προσπαθήστε να κρατάνε λίγο, δεν τις θέλουμε ζουμί)  ή μια κονσέρβα  κονκασέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη (προαιρετικά)
  • ½ ματσάκι  δυόσμο και μισό μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα ρύζι κίτρινο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγη πάπρικά
  • Ένα ποτήρι ζεστό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και τη πιπεριά και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις μαραθεί  η μελιτζάνα, προσθέτουμε τη ντομάτα και  τα μυρωδικά αφήνουμε να πάρουν μια βράση μια προσθέτουμε το ρύζι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό. Σκοπός μας είναι να πιει το ρύζι τα υγρά χωρίς να λασπώσει , για αυτό είμαστε προσεκτικοί με το νερό. Σκεπάζουμε,  χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Στα  15 λεπτά τσεκάρουμε το αλάτι και υγρά και προσθέτουμε λίγο ζεστό αν κρίνουμε ότι χρειάζεται.
Σκεπάζουμε , βράζουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα, δοκιμάζουμε το ρύζι και εφόσον είναι έτοιμο, απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να «φουσκώσει»
Σερβίρουμε  πασπαλίζοντας με φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι.

 Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου