07/02/21

Κοτόπουλο Tikka Masala


Πεντανόστιμο και πικάντικο πιάτο που μας έρχεται από την περιοχή Ινδίας –Ινδονησίας
Είναι μάλλον εύκολο στην παρασκευή του και η μόνη ίσως δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε είναι να βρείτε τα κατάλληλα υλικά. Υπάρχουν όμως άλλα που αντικαθιστούν επάξια ο,τι δεν βρείτε. Εδώ π.χ δεν χρησιμοποιήσαμε τα όλα τα αυθεντικά υλικά (φαίνονται στις παρενθέσεις)  αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξίσου εξαιρετικό.

ΥΛΙΚΑ
  • 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μεγάλες μπουκιές
  • Μαρινάδα
    • 3 μεγάλες κουτ. τ. Σ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 1 κουτ.τ.γλ. χυμό λεμόνι
    • ½ κουτ.τ.γλ κουρκουμά
    • ½ κουτ.τ. γλ. Ινδικό πικάντικο κάρυ (garam masala)*
    • 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
    • ½  κουτ, τ. γλ. Σκόνη τζιτζερ (Ένα κλωνάρι 2 εκ φρέσκο τζιτζερ λειωμένο)
    • ½ κ.τ.γλ. κύμινο
    • ½ κ.τ.γλ κόλιαντρο σκονη, αλάτι
  • Σάλτσα
    • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 2-3 σκ. Σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή λειωμένες
    • 2 κουτ. τ. Σ Βούτυρο (περίπου 50 γραμ)
    • 3 κουτ. τ. Σ σπορέλαιο
    • 1 κουτ. τ. γλ. Κύμινο
    • 1 κουτ.τ.γλ κουρκουμά
    • ½ κουτ. τ. γλ. Σκόνη τζιτζερ ή λειωμένο φρέσκο
    • 1 κουτ. τ. γλ  κάρυ (garam masala)
    • ½ κουτ. τ. γλ μπούκοβο ή τσιλι σκόνη.
    • 1 κουτ.τ. γλ κόλιαντρο  (Χρησιμοποίησα σπόρους κόλιαντρο που τους  χτύπησα  στο γουδί , βγάζουν πολύ περισσότερο άρωμα)
    • 1 κ.τ. Σ  πελτέ
    • 1 φλιτζ. Τ. τσαγιου ντομάτα (pummaro)
    • 1 φλιτζάνι μέτριο (150 ml)κρέμα γάλακτος
    • Αλάτι όσο θέλουμε
    • (Φρέσκο κόλιαντρο για το σερβίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάδα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ευρύχωρο μπολ , προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου , αναμιγνύουμε να καλυφτούν παντού, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Κοτόπουλο
Ζεσταίνουμε σε  Βαθύ ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι  ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου  που είχαμε στη μαρινάδα. Γυρίζουμε να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε σε μπολ και τα διατηρούμε ζεστά (Αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε σε σκεύος και να ψηθούν στο γκριλ του φούρνου ενόσω ετοιμάζουμε τη σάλτσα)
Σάλτσα
Ξύνουμε και απομακρύνουμε τα υπολείμματα από το τηγάνι που ψήσαμε το κοτόπουλο

Προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε πρώτα το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να σοταρισθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά ανακατεύοντας συνεχώς τα αρωματικά, τα καρυκεύματα και τα πιπέρια. Μόλις βγάλουν τα αρώματά τους ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με την ντομάτα. Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ή μέχρι να "τραβηχτούν" τα υγρά από την ντομάτα και τότε προσθέτουμε και  την κρ. γάλακτος.  Ρίχνουμε μέσα και ο΄τι έχει περισσέψει από τη μαρινάδα και μόλις η σάλτσα μας πάρει βράση, προσθέτουμε τα  ψημένα κομμάτια κοτόπουλου. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Αφού  η σάλτσα με το κοτόπουλο έχουν πάρει μια παχύρευστη , πορτοκαλί μορφή , είμαστε έτοιμοι
Σερβίρουμε αμέσως με αφράτο μπασμάτι! (Πασπαλίζουμε εφόσον έχουμε, φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο)
Καλή επιτυχία!

*garam masala = Πικάντικο μείγμα μπαχαρικών με βάση το κάρυ. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά που το αποτελούν, κάθε περιοχή της Ινδίας φτιάχνει το δικό του, αλλά η βάση του είναι συνήθως τριμμένο τζιτζερ, κόλιαντρο- κύμινο- κουρκουμάς  σε σκόνη, μοσχοκάρυδο, τριμμένα ξερά φύλλα δάφνης καυτερό τσιλι  κ.α . Τα καβουρδίζουν και ετοιμάζουν το μείγμα. Ίσως το βρείτε σε ειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών. Εν προκειμένω σε αντικατάσταση αυτου, χρησιμοποίησα δυο είδη κάρυ. Το κλασσικό κίτρινο και ένα ακόμα Ινδικό αλλά πιο σκουρόχρωμο και πικάντικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου