21/02/21

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

 


ΥΛΙΚΑ:

  • 5 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι του καφέ μπράντι
  • 1 κ.σ. κοφτή αλεύρι
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • Λάδι
  • 1,25 λίτρο (5 cups) ζωμό βοδινού (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης

Επιπλέον:

  • 4 χοντρές φέτες  καλό χωριάτικο ψωμί
  • 200 γρ. γραβιέρα πικάντικηχοντροτριμμένη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Τσιγαρίζουμε τις σκελίδες το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν καλά και μετά τις πετάμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφού κατεβεί η θερμοκρασία του λαδιού προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει.
Αρχίζουμε  τη διαδικασία της καραμελοποίησης. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα διατηρώντας τη θερμοκρασία στο μέτριο προς υψηλό (7/9). Τα αφήνουμε να μαραθούν σιγά-σιγά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στόχος είναι να καραμελοποιηθούν, δηλαδή να πάρουν ένα καστανό χρώμα χωρίς να καούν ώστε να βγάλουν τα σάκχαρά τους και να γλυκάνουν. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου μισή ώρα. Μην τα αφήσετε να καούν και μην βιαστείτε να προχωρήσετε τη διαδικασία αν δεν έχουν γίνει σωστά. Όταν είναι έτοιμα πρέπει να έχουν πιεί όλα τα υγρά τους και να είναι μια μαλακή χρυσοκάστανη μάζα.
Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε την κουταλιά το αλεύρι και ανακατώνουμε καλά. Τέλος σβήνουμε με το μπράντι.
Προσθέτουμε το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, αλατίζουμε προσεκτικά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη βγάζουμε τα φύλλα της δάφνης και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρισμα:
Τρίβουμε με τις σκελίδες του σκόρδου την επιφάνεια κάθε φέτας ψωμιού. Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές και προσθέτουμε μια γερή δόση γραβιέρας. Αφήνουμε να ψηθεί καλά και το τυρί και βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο.
Τοποθετούμε από μια φέτα ψωμί σε κάθε βαθύ πιάτο και από πάνω ρίχνουμε την κρεμμυδόσπουπα.Σερβίρουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου