25/02/21

Κριθαρότο με Σουπιές



ΥΛΙΚΑ:

  • 1-1,2 κιλά σουπιές
  • 500 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο προς μεγάλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 300-400 γρ. λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 λεμόνι το ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό
  • 1-1,2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο (αν δεν υπάρχει ζωμός από γαρίδες)
  • Το μελάνι από τις σουπιές
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Λάδι, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στάδιο 1ο:

  • Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές κρατώντας το μελάνι σε ένα μπολ. Τις κόβουμε με μικρά κομμάτια (μπουκιές).
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε να πιούν τα νερά τους (περίπου 5-7 λεπτά) ανακατεύοντας να μην κολλήσουν.
  • Σβήνουμε με το μισό κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις σουπιές να βράσουν καλά και να μαλακώσουν (περίπου 40-45 λεπτά). Αν χρειαστούν υγρά προσθέτουμε λίγο κρασί. Αφήνουμε στην άκρη.

Στάδιο 2ο:

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα δοχείο αραιώνουμε το μελάνι στον ζεστό ζωμό.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι/γοκ το λάδι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά, προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη πιπεριά ή το μπούκοβο και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ελαφρά με τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, κριθαράκι). Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί.
  • Βάζουμε το χρονόμετρο στα 14 λεπτά και ξεκινάμε να προσθέτουμε με την κουτάλα λίγο-λίγο το ζωμό με το μελάνι ανακατεύοντας για να μην κολλήσει το κριθαράκι και να απορροφά το ζωμό διατηρώντας τη θερμοκρασία στο μέτριο προς υψηλό.
  • Στα 14 λεπτά πρέπει να έχουν σωθεί τα 4/5 του ζωμού και το κριθαράκι να κρατάει αρκετά. (Αν έχει τελειώσει ο ζωμός προσθέτουμε ζεστό νερό).
  • Προσθέτουμε τις σουπιές με όσο ζουμί έχει μείνει στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό για ακόμα 3-4 λεπτά έως ότου το κριθαράκι βράσει και είναι al-dente. Πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμί στο φαγητό, να μην είναι στεγνό. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου