11/02/24

Κοτόπουλο με Χυλοπιτάκι


 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο περίπου 2 κιλά κομμένο σε μερίδες
  • Λίγο ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
  • 1 συσκευασία 250 γρ. ντομάτα στο τρίφτη
  • 1 κουτ. Τ.Σ. πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • 3  ποτήρια (700 ml περίπου) καυτό νερό
  • 1 πακέτο 500 γραμ. χυλοπιτάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (να καλύπτει επαρκώς τον πάτο) και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε
Όταν γυαλίσουν ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με προσοχή, έτσι ώστε να περιβάλει όλα τα κομμάτια από το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε,  πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι καυτό νερό, την κανέλλα και τη δάφνη. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε . Χαμηλώνουμε την εστία στο 1/3  και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας*
*Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος (εν προκειμένω) μαγειρεύουμε στη ελάχιστη ένταση της εστίας για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφού σβήσουμε την φωτιά αφήνουμε τη χύτρα άλλα 10 ‘ περίπου πριν την ανοίξουμε ( μέχρι να κατέβει η βαλβίδα από μόνη της ) Διαφορετικά μαγείρεμα περί τα 35-40  λεπτά με ενδιάμεσο έλεγχο υγρών.
Αφού ανοίξουμε τη κατσαρόλα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του κοτόπουλου σε πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά.
Αφαιρούμε τη δάφνη και το ξυλάκι κανέλλας καθώς και ο,τι κοκαλάκια πιθανώς υπάρχουν. 
Ανοίγουμε πάλι την εστία στο μέγιστο και φέρνουμε σε βρασμό την σάλτσα που έχει σχηματιστεί.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε
Προσθέτουμε αρχικά τουλάχιστον ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μιας και το ζυμαρικό έχει τη τάση να κολάει στον πάτο. Στη συνέχεια ελέγχοντας συνεχώς τα υγρά
(πιθανότατα θα χρειαστεί και το 3ο ποτήρι ζεστού νερού) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία , φροντίζοντας τελικά το χυλοπιτάκι να είναι
al tende αλλά και αρκετά ζουμερό, μιας και μέχρι να σερβιριστεί θα τραβήξει και άλλα υγρά και θα μαλακώσει.
Σερβίρουμε αμέσως με λίγο φρεσοτριμμένο μαύρο πιπέρι και φυσικά τριμμένη μυζήθρα!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου