26/02/24

Κουνουπίδι Ωγκρατέν

 


Εκτός από μια θαυμάσια σαλάτα με λάδι και λεμόνι, το κουνουπίδι γίνεται και ένα θαυμάσιο συνοδευτικό πιάτο, το ποίο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Έναν από αυτούς το ¨γκρατιναρισμένο κουνουπίδι¨ ή κουνουπίδι au gradin σας παρουσιάζουμε αμέσως τώρα

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα μέτριο κουνουπίδι
  • 2 Κ.σ. βούτυρο
  • 2 Κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια γάλα (περίπου 400 γρ)
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι επί πλέον γάλα
  • 2 κούπες ανάμικτα κίτρινα τυριά (Γκούντα, γραβιέρα, κασέρι)
  • ½  φλυτζάνι  αλμυρό κίτρινο τυρί όπως ρεγκατο/κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 4 φέτες μπέικον
  • 125 γ κρ γάλακτος.
  • Αλάτι πιπέρι
  • Επί πλέον Χοντροτριμμένο φρέσκο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κουνουπίδι σε «φούντες», πετάμε τα χοντρά κοτσάνια. Τις βάζουμε να βράσουν σε λίγο νερό (Να μη τις καλύπτει) σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 7-8 λεπτά. Προσέχουμε να μη μας μαλακώσει αλλά να «κρατάει».

Ετοιμάζουμε μπεσαμέλ τυριών:

Λειώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και προσθέτουμε το γάλα.  Ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για να μη μας σβολιάσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε τις 2 κούπες από τα κίτρινα τυριά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Σπάμε το ένα αυγό σε μπωλ και το χτυπάμε ελαφρά με το ½ φλιτζάνι επί πλέον γάλα. Το προσθέτουμε στο μίγμα. Απομακρύνουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα  τις φούντες κουνουπίδι που έχουμε ήδη σουρώσει. Τρίβουμε λίγο χοντρό πιπέρι από πάνω.

Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τσιγαρίζουμε να γίνει τραγανιστό. Το προσθέτουμε στο μίγμα και αναδεύουμε ελαφρά να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε σκεύος  για το φούρνο. Χτυπάμε σε μπωλ το 2ο αυγό με την κρ. γάλακτος  και περιλούζουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με το 3ο φλιτζάνι τυριών (τα αλμυρά)  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 20 λεπτά περίπου ή μέχρις να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου