04/02/24

Σπαγγέτι με Μοσχοχτάποδα (Μοσχιούς)

 


Μία ωραιότατη συνταγή που μας έρχεται από την Γείτονα Ιταλία. Ένα πιάτο γεμάτο ευωδιές θαλασσινές.

ΥΛΙΚΑ(4 άτομα)

  • 1 κιλό περίπου μοσχοχτάποδα (αυτά τα μικρά ξαδερφάκια των χταποδιών)
  • 100 γραμ ελαιόλαδο
  • 350 γραμ ντοματίνια βελανίδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κουτ.τ γλ ζάχαρη
  • Μισό ποτήρι καυτό νερό
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο (κατά βούληση)
  • 3 κουτ.τ.Σ. Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 πακέτο (500 γραμ.) σπαγγέτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τους μοσχιούς. Δλδ ανοίγουμε τη σακούλα, την αποκόπτουμε από το υπόλοιπο σώμα και την ξεπλένουμε καλά. Βγάζουμε και πετάμε τα εντόσθια, κεφάλι και το ράμφος, ώστε να μείνουν καθαρά τα πλοκάμια. Εάν είναι μεγάλοι τους κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, λειώνουμε ή κόβουμε πολύ ψιλές τις σκελίδες σκόρου.
Οι μοσχιοί
Σε πλατύ και βαθύ σκεύος (εν προκειμένω γουοκ) βάζουμε τα κομμάτια των μοσχιών. Η φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση. (σε κλίμακα 1-9 την έβαλα στο 3 και αργότερα στο 4). Σκοπός είναι να βγάλουν τα υγρά τους και να σιγοβράσουν μέσα σε αυτά. Σκεπάζουμε και ανακατεύουμε περιοδικά, έτσι ώστε να σοταριστούν ομοιόμορφα. Περιμένουμε περίπου 25-30 λεπτά μέχρις να εξατμισθούν τα περισσότερα υγρά. (Αν υπάρχουν ακόμα πολλά υγρά βγάζουμε για λίγο το καπάκι.)  
Η σάλτσα
Τότε ρίχνουμε στο σκεύος το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε,  ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κρασί, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή ένταση.  Θα κρατήσει περίπου 45’ με μία ώρα μέχρι να δοκιμάσουμε και να δούμε ότι τα χταπόδια έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μέλωσε. Ενδιάμεσα τσεκάρουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
Ολοκλήρωση
Βάζουμε τα σπαγγέτι να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που το αλατίσαμε αφού βράσει. Προσέχουμε να τα βγάλουμε al tente ,όχι εντελώς μαλακά, μιας και στη συνέχεια θα προστεθούν στο σκεύος με τη σάλτσα και θα πάρουν και εκεί μια βράση. Συνεπώς ένα με ενάμισι λεπτό Πριν τον ενδεικνυόμενο χρόνο βρασίματος τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε απευθείας στη σάλτσα (που έχουμε φροντίσει να είναι στα τελειώματα. Αν την έχουμε φτιάξει νωρίτερα –όπως εγώ- απλά λίγο πριν βγάλουμε τα σπαγγέτι,  την φέρνουμε πάλι σε βρασμό.)
Αφού λοιπόν ρίξουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα, προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν όσον το δυνατόν καλύτερα τα υλικά. Τσεκάρουμε τα υγρά (χρειάζονται πιθανώς λίγα- που θα πάρουμε από την κατσαρόλα που έβρασαν - για να ολοκληρωθεί το βράσιμο των σπαγγέτι) και όταν δούμε ότι τελείωσαν τα υγρά και τα ζυμαρικά είναι εντάξει, σερβίρουμε* ΑΜΕΣΩΣ.
*Στα ζυμαρικά με θαλασσινά που έχουν τόσα αρώματα, δεν συνηθίζεται να βάζουμε τυρί . Ομως περί ορέξεως...

** Η συνταγή αλιεύθηκε απο το site  του caruso ( https://caruso.gr/spaghetti-xtapodi/) και ακολουθήθηκε με μικρές παραλλαγες επακριβώς

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου