18/02/24

Πρασόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

 



ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 450 γραμ αλεύρι γ.ο.τ.χρ.
  • 230-250 ml νερό
  • 2 κουτ.τ.Σ. σπορέλαιο
  • κ.τ.γλ κοφτό αλάτι
  • ½ κ.τ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.τ.γλ. ξύδι (ή ρακί)

Γέμιση

  • 3 πράσα το λευκό μέρος και όσο από το πράσινο είναι τρυφερό
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια το λευκό μέρος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή δύο μέτρια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Λίγο άνηθο
  • 250-300 γραμ. φέτα τριμμένη με το πιρούνι.
  • Αλάτι , πιπέρι
  • Ένα κρασοπότηρο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ) και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη πού δεν θα κολάει όμως στα χέρια. Ρυθμίζουμε το νερό ανάλογα. Την χωρίζουμε σε οκτώ (8) μπαλάκια , τα βάζουμε σε πιάτο , το σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα

Γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Τα βάζουμε σε μπόλ.

Ξεπλένουμε τα πράσα στο σουρωτήρι και τα στύβουμε πολύ καλά. Τα προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε τη φέτα , αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στήσιμο

Με την βέργα (πλάστη) παίρνουμε ένα ένα ζυμαρένιο μπαλάκι και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε σε ψιλό φύλλο. Κατά το άνοιγμα και για να μη κολάει το φύλλο χρησιμοποιούμε αλευράκι ή ακόμα καλύτερα (αλλά λιγότερο νόστιμο) νισεστέ.

Λαδώνουμε ένα ταψί (εν προκειμένω 33εκ διάμετρο).

Απλώνουμε κάτω τα τρία φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα που να εξέχουν λίγο από το ταψί και συνεχίζουμε με τρεις στρώσεις γέμιση με ένα; φύλλο ανάμεσα από κάθε στρώση. Τελειώνουμε με τα τρία τελευταία φύλλα  , λαδωμένα ανάμεσα, που τα βάζουμε ελαφρώς ζαρωμένα.
Λαδώνουμε με πινέλο την επιφάνεια , καταβρέχουμε με λίγο νερό, χαράσσουμε κατά βούληση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο κάτω σκάλα για 40-45 λεπτά , ή μέχρι να αποκτήσει η πίτα μας ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήνουμε 15’ να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.


Τρώγεται θαυμάσια και χλιαρή (όπως όλες οι χορτόπιτες άλλωστε)

Καλή επιτυχία!

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου