05/05/20

Κεφτεδάκια με Σάλτσα Ντομάτας


ΥΛΙΚΑ
1. Κεφτεδάκια
  • 750 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ χοιρινό κιμά
  • 1 ½ φλυτζ τριμμενο μπαγιατικο ψωμί  (μουσκεμένο σε λίγο γάλα) ή φρυγανιά
  • 2 αυγά
  • 1 σκ. σκορδο λειωμένο
  • 2 κλ βασιλικό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπερι,
  • ½ φλυτζ παρμεζάνα ή πεκορινο
  • 2κ.σ ελαιόλαδο
  • Επί πλέον λάδι για τηγάνισμα.

2. Σαλτσα Ντομάτας.
  • 4-5 ωριμες ντοματες (ή 2 κουτια κονσερβα ντοματάκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κσ πελτέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1-2 σκ σκόρδο
  • 2 κλ βασιλικό
  • 2 Κ.Σ αποξηραμένο θυμάρι
  • 1κ.γ ζάχαρη
  • 1 ποτ κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί.
  • Λίγη καυτερή πάπρικα
  • Αλάτι πιπέρι
  • 3 κς ελαιόλαδο.
  • ½ φλιτζάνι πουμαρο (Προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπωλ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ωρες να δέσουν οι γεύσεις.
Στην συνέχεια αρχίζουμε να πλάθουμε το κιμά σε μπαλίτσες διαμ 2 εκ .
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι λίγο λάδι και σιγά σιγά σωτάρουμε ελαφριά τα κεφτεδάκια απολες τις μεριές. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε εν τω μεταξύ τη σάλτσα ντομάτας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ροδίζουμε σε μια βαθειά κατσαρόλα όπου ρίξαμε λίγο λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια μόλις τραβήξει τα νερά του, προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες από το μουλτι  (ή τα ντοματάκια κονσέρβα) και  τον πελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά,και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κεφτέδες προσέχοντας να έχουν καλυφτεί από τη σάλτσα. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο pumarro με ανάλογο νερό, ώστε εντέλει η σάλτσα να καλύψει εντελώς τους κεφτέδες.
Σκεπάζουμε, χαμηλωνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 ακόμα λεπτά.
Σερβίρονται με μακαρόνια (με χοντρό του πάει τέλεια) αλλά και με κίτρινο ρύζι ή πατάτες  τηγανητές 

Τιπ Μπορούμε, 3 λεπτά πριν βράσουν τα μακαρόνια, να τα βγάλουμε με τη τσιμπίδα και να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα όπου θα βράσουν τον υπόλοιπο χρόνο μαζί με τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου