09/05/20

Λουκουμάδες


Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει. Ζεστούς, λαχταριστούς με μέλι ή σιρόπι και κανέλλα. Απογευματάκι με καφέ, ή και το πρωί στη πλατεία.  Και στο σπίτι, με φίλους μετά από ένα καλό τσιμπούσι? «Μα που να φτιάχνω τώρα , Μπελάς»
Κι όμως! Είναι πολύ πιο εύκολοι απ ότι φαντάζεστε! Ιδού λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ (Τρώνε άνετα 4-6 άτομα)
  • 1 κ ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γλ αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπωλ) διαλύετε τη μαγια σε τρεις Κ.σ χλιαρό νερό. Αφήνετε 5 λεπτά να αρχίσει να αφρίζει και στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το αυγό, με λίγο χλιαρό νερό. Αρχίσετε να ανακατεύετε και ρίχνετε σταδιακά και άλλο νερό μέχρις να βγεί μια παχύρευστη ζύμη. Σκεπάζετε το μπωλ και αφήνετε 2-3 ωρες για να φουσκώσει (και για να γίνει ελαστική)
Βάζετε μπόλικο λάδι (σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο) να κάψει,  σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι. Έχετε δίπλα σας ένα ποτηράκι νερό και ένα Κουτάλι.  Βουτάτε το ένα χέρι σας στη ζύμη και πιάνετε μια χούφτα, και στη συνέχεια σφίγγοντας το χέρι σας, θα βγάλετε μια μπαλίτσα ζύμη από την πάνω μεριά. 
Με το Κουτάλι που έχετε βυθίσει στο ποτήρι με το νερό (για να μη κολλάει) «παίρνετε» τη μπαλίτσα ζυμαριού και την πετάτε στο ζεστό λάδι. Συνεχίζετε με 2η, 3η, 4η μπαλίτσα κοκ,  
όσες χωράει το τηγάνι. Οι Λουκουμάδες τηγανίζονται πολύ γρήγορα για αυτό πρέπει να είστε γρήγοροι. Να φανταστείτε ότι μέχρι να ρίξω τον τελευταίο από τους 6 λουκουμάδες στο τηγάνι, ο 1ος ήταν ήδη έτοιμος. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι σχεδόν τριπλασιάζονται σε μέγεθος μόλις μπούν στο λάδι, γι αυτό να είστε προσεκτικοί να μην κόβετε μεγάλες μπάλες. Ένα κουτ. τ γλ ίσως είναι χρησιμότερο. Τους γυρίζετε αν χρειαστεί να ψηθούν και από την άλλη πλευρά και τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα όταν αποκτήσουν χρυσοκάστανο χρώμα, τους βάζετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας και συνεχίζετε.
Τους σερβίρετε ΑΜΕΣΩΣ αφού τους περιχύσετε με μέλι (ή σιρόπι- η μάνα μου έριχνε και απλή ζάχαρη) και πασπαλίσετε με κανέλα.
Καλή Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου