30/09/21

Cinnamon Rolls (Ρολλά με κανέλλα)

 


Υλικά:

Για τη Ζύμη:

  • ¾ φλυτζανιού χλιαρό γάλα φρέσκο (περίπου 42-43 βαθμούς)
  • 2 ¼ κ.γ. ξηρή μαγιά
  • ¼ φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 αυγό + 1 κρόκος σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι δυνατό και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
  • ¾ κ.γ. αλάτι

Για τη Γέμιση:

  • 2/3 φλυτζανιούκαφέζάχαρη 
  • 1 ½ κ.σ. κανέλλα σκόνη
  • ¼ φλυτζανιού βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου (να είναι μαλακό)

Για το Γλάσσο:

  • 120 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου (να είναι μαλακό)
  • ¾ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 42-43 βαθμούς (στο microwave). Να μην κάψει γιατί θα πεθάνει η μαγιά, πρέπει να είναι χλιαρό. Μεταφέρουμε το γάλα στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό και τον κρόκο και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το φτερό μέχρι τα υλικά να αναμιχτούν καλά. (Αν δεν χρησιμοποιείτε μίξερ τα ανακατώνετε καλά με το χέρι σε μια λεκάνη). Τέλος προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι σιγά-σιγά να ανακατευτούν.

Τοποθετείτε τον γάντζο στο μίξερ και χτυπάτε τη ζύμη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 8 λεπτά (αντίστοιχο χρόνο ζυμώνετε με το χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν να είναι μαλακή, ελαστική και δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Αν κολλάει προσθέστε 1κουταλιά αλεύρι ή λίγο περισσότερο μέχρι να ξεκολλήσει. Σχηματίζετε μια ελαστική, μαλακή μπάλα.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχετε λαδώσει ελαφρά, σκεπάζετε με μεμβράνη και από πάνω με μια ζεστή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1,5 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ώσπου περίπου να διπλασιαστεί.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη την ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε ένα φύλλο περίπου 23 Χ 35 εκατοστά. Απλώνετε τις 3 κουταλιές μαλακωμένο βούτυρο και το αλείφετε με το μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια εκτός από τις άκρες.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύετε τη ζάχαρη με την κανέλλα. Ρίχνετε το μίγμα πάνω στη βουτυρωμένη ζύμη και το στρώνετε με τα δάκτυλα καλά-καλά πάνω στο βούτυρο ώστε να είναι ομοιόμορφο παντού.

Ξεκινάτεκαιτυλίγετετηζύμησεσφικτόρολόαπότηνστενήπλευρά. Χρησιμοποιείστε λίγο νερό αν χρειαστεί για να κλείσει καλά το ρολό στο τελείωμά του. Κλείστε καλά τις άκρε δεξιά και αριστερά.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι με δοντάκια ξακρίστε τις άκρες που δεν θα έχουν από το μίγμα της ζάχαρης κανέλας και κρατήστε ένα καθαρό ρολό. Κόψτε το σε κομμάτια περίπου 2.5 εκατοστών. Θα βγουν είτε 9 πιο μεγάλα είτε 12 πιο μικρά.

Στρώνετε ένα ταψί 23 Χ 35 εκατοστά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και Sanitas μιας χρήσης) με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε τα ρολλά με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω, έχοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε τα να φουσκώσουν πάλι για 30 περίπου λεπτά.

Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αφαιρείτε τη μεμβράνη και ψήνετε τα ρολλά για 20-22 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν στις άκρες.Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε 5-10 λεπτά να κυρώσουν λίγο.

Για να κάνετε το γλάσσο:  Βάζετε στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ αν δεν χρησιμοποιείτε μίξερ) το τυρί, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο και αφράτο μίγμα. Τοποθετείτε αμέσως πάνω στα ρολλάκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου