06/09/21

Χταποδομακαρονάδα με Κρεμμύδια

 


ΥΛΙΚΑ

  • 1 Χταπόδι περίπου 1200γρ παραγουλιασμένο και καθαρισμένο (Καλυτέρα βεβαίως φρέσκο αλλά αν είναι δύσκολο χρησιμοποιείστε κατεψυγμένο από το ΣΜ όπου είναι ήδη καθαρισμένο )
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • ½ ποτηρι του κρασιού λευκό κρασί
  • Ελάχιστο χλιαρό νερό

Σάλτσα

  • 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες
  • 10 κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 2 σκ σκόρδο χοντροκομμένες
  • Μία καλή πρέζα μπούκοβο (κατά κρίση)
  • 1 κουτ τ. Σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλυτζάνι τριμμένη τομάτα (ή τομάτα στο τρίφτη συσκευασία)
  • 1 ποτ. Του κρ.λευκό κρασί
  • 1 φύλλο Δάφνη
  • Αλάτι πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • Υγρό από το βράσιμο του χταποδιού
  • Ελάχιστο ζεστό νερό (από τα ζυμαρικά που βράσαμε)
  • 1 Πακέτο 500 γραμ. ζυμαρικά (εν προκειμένω λαζανάκι /linguini)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε βράζοντας το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει ως εξής
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το χταπόδι ολόκληρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη δάφνη μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται σβήνουμε με το κρασί , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45-50 περίπου σε χαμηλή φωτιά. Ενδιάμεσα τσεκάρουμε μην κολλήσει (αν και το χταπόδι θα βγάλει αρκετά υγρά) οπότε προσθέτουμε ελάχιστο χλιαρό νερό.
Μόλις δοκιμάσουμε ότι έχει μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά , το βγάζουμε σε πιατέλα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Πρώτα τα πλοκάμια στα δύο και έπειτα  το υπόλοιπο σώμα ανάλογα σε μεγάλα κομμάτια. Σουρώνουμε και κρατάμε σε μπολ τα υγρά της κατσαρόλας.
Σάλτσα
Σε βαθύ και πλατύ σκεύος, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο, μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το μπούκοβο και το σκόρδο και αφού βγάλουν τα αρώματά τους το πελτέ. Ανακατεύουμε να αναμιχτεί καλά και να διαλυθεί εντελώς, σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τη τομάτα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και τα υγρά από το βράσιμο του χταποδιού. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα μας.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα  τα κομμάτια χταποδιού και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα με μια πιρούνα 2 λεπτά προτού είναι έτοιμα σύμφωνα με το χρόνο που λέει η συσκευασία (αν η συσκευασία λέει 11 λεπτά τα βγάζουμε στα 9’) και τα προσθέτουμε στη σάλτσα μαζί με τα υγρά που έχουν. Αφού τα ενσωματώσουμε όλα ανακατεύοντας, προσθέτουμε κατά την κρίση μας λίγο νερό από τη κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια , τόσο ώστε τα ζυμαρικά να βράσουν τα υπόλοιπα δυο λεπτά μέσα στη σάλτσα. Επειδή τα μακαρόνια συνεχίζουν να βράζουν όσο βρίσκονται μέσα στη σάλτσα φροντίστε αφενός να μην ρίξετε πολλά υγρά και αφετέρου να σερβίρετε αμέσως μόλις μαγειρευτούν.
*Επειδή το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό, ιδίως αν είναι φρέσκο, να είστε φειδωλοί στο αλάτι . Δοκιμάστε το πριν αλατίσετε τη σάλτσα
** Συνήθως στα ζυμαρικά με θαλασσινά δεν βάζουμε τυρί. Αλλά περί ορέξεως ο λόγος, οπότε ….
Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου