17/01/22

Μοσχοί με Σπαγγέτι και Σάλτσα Ντομάτα

 


Ξαδελφάκια του χταποδιού, οι μοσχοί ή μοσχοχτάποδα ξεχωρίζουν από το χταπόδι, από το μικρότερο μέγεθος, μικρότερα αναλογικά πλοκάμια, την μια σειρά βεντούζες αντί για δύο και φυσικά στη νοστιμιά. Είναι όμως σημαντικά φτηνότερα αλλά αρκετά νόστιμα ώστε να αποτελούν ένα αξιοπρεπές υποκατάστατο που μαγειρεύεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχοί (περίπου 7-8 κομμάτια)
  • 1 φύλλο Δάφνης
  • ½ κουτ. τ. γλ κόκκοι πιπέρι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
  • Λίγο ζεστό νερό

Σάλτσα

    • 4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
    • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ντομάτες στον τρίφτη (συσκευασίας)
    • 2 σκ σκόρδα ψιλοκομμένες
    • Μπούκοβο (όσο αντέχετε)
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • 1 πακέτο (500γρ) σπαγγέτι ή Λινγκουίνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τους μοσχούς γυρίζοντας τη σακούλα και αποκόπτουμε το ράμφος, κεφάλι , μάτια. Αν είναι μεγάλοι τους κόβουμε στη μέση ή περισσότερο.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα (αρκετά μεγάλη επειδή στη συνέχεια θα χρειαστεί να βράσουμε τα ζυμαρικά εκεί).
Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από τους μοσχούς και ανακατεύουμε ελαφρά για να μη κολλήσουν. Δεν βάζουμε λάδι ή νερό μιας  και σε λίγο θα αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά  τους.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20’περίπου. Ενδιάμεσα τσεκάρουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Εν τω μεταξύ αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σε βαθύ γουοκ ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα και το μπούκοβο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε , σκεπάζουμε  και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 10 λεπτά.
Αφού έχει περάσει εν τω μεταξύ το 20λεπτο που βράζουν τα χταποδάκια, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Θα χρειαστεί να μαγειρευτούν μαζί για περίπου 15 λεπτά ακόμα.
Στη κατσαρόλα που βράσαμε τους μοσχούς, προσθέτουμε στο ήδη υπάρχον ζουμί αρκετό νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Τα βράζουμε  για 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε με πιρούνα στο γουόκ με τη σάλτσα που βράζει ακόμα. Αν χρειαστούν υγρά προσθέτουμε από αυτά της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε και μόλις μετά από 1-2 λεπτά τραβηχτούν όλα τα υγρά (τσεκάρετε αν τα μακαρόνια έχουν βράσει επαρκώς) , είναι έτοιμα.
Σερβίρετε αμέσως  πασπαλίζοντας λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό σε κάθε πιάτο .

* Συνηθίζεται στα ζυμαρικά με θαλασσινά να μη βάζουμε τυρί. Περί ορέξεως όμως……
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου