14/05/22

Γκουακαμόλε

 

-Καλά θα μας τρελάνεις? Τι δουλειά έχουν τα Μεξικάνικα πιάτα στη Μεσογειακή Κουζίνα.
-Παγκοσμιοποίηση είπα, και τους αποστόμωσα όλους!
Η αλήθεια είναι, πως αυτό το θαυμάσιο ντιπ που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και κυρίως το Μεξικό, εμφανίζεται πολύ συχνά στην μοντέρνα κουζίνα μας. Τέλειο ορεκτικό που όταν αρχίσεις να βουτάς τα  “nachos” δεν σταματάς εύκολα. Πήρε το όνομά του από το κύριο υλικό, το  “ aguate” , το αβοκάντο στα Μεξικάνικα, όπου χρησιμοποιούν αυτή τη σάλτσα είτε σαν σνακ (όπως εμείς) είτε σαν συνοδευτικό σε κρέατα μαζί με τάκος.
Γκουακαμόλε, λοιπόν ή αν προτιμάτε όπως το λέν πολλοί γουακαμόλε (θέμα προφοράς)J

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μέτρια αβοκάντο ώριμα
  • 2 μέτριες ή μια μεγάλη τομάτα, ώριμη και αυτή
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (το άσπρο μέρος)
  • 1 σκ σκόρδο
  • Χυμό από ένα λάιμ ή απλό λεμόνι (αν δεν βρείτε λάιμ)
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο (αν δεν βρείτε φρέσκο κόλιαντρο βάλτε μαϊντανό)
  •  Λίγο αλάτι
  • 1 Κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 μικρή πιπεριά τσιλι ή λίγες σταγόνες Tabasco (όσο αντέχετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Τις ξεσποριάζουμε, κρατάμε μόνο τη σάρκα και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τα κομματάκια σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά.

Ψιλοκόβουμε το κόλιαντρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο (στο μούλτι, λίγες βόλτες να μην γίνουν αλοιφή) και την πιπεριά τσιλι αν χρησιμοποιήσετε.

Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο προσεκτικά ,(μη χάσουμε τη μισή σάρκα στο ξεφλούδισμα!), αφαιρούμε το κουκούτσι  και λειώνουμε τη σάρκα είτε με πιρούνι είτε στο μουλτι (επίσης λίγες βόλτες , δεν το θέλουμε εντελώς αλοιφή), μαζί με το χυμό λεμονιού (Το προφυλάσσει από το μαύρισμα)

Σε μπωλ ρίχνουμε τα λειωμένα αβοκάντο με το λεμόνι, τις ψιλοκομμένες στο χέρι ντομάτες , το κρεμμύδι, σκόρδο, κόλιαντρο και προσθέτουμε λίγο αλάτι, Tabasco και το λίγο λάδι.

Αναμιγνύετε ελαφρά τα υλικά με ένα πιρούνι ή κουταλάκι.

Αν δεν το φάτε αμέσως βάλτε το στο ψυγείο σκεπασμένο για καμιά ώρα για να δέσουν οι γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου