07/03/20

Ριγκατόνι Au Gratin


ΥΛΙΚΑ (Για ένα πυρέξ οικογενειακό περίπου 25Χ35 εκ)
  • 1 πακέτο (500 γραμ) Ριγκατόνι
  • 200 γραμ  χοιρινή ψητή μπριζόλα (κομμένη σε κυβάκια)
  • 150 γραμ κίτρινο τυρί (edam / chedar κλπ) τριμμένο στον τρίφτη.
  • Δυο κουτ.τ.Σ σπορέλαιο
  • Κρέμα μπεσαμελ με τυρί και αυγό
    • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
    • 100 γραμ μαργαρίνη
    • 100 γραμ αλεύρι (περίπου μια κούπα του νες καφε)
    • 1 αυγό
    • Λίγο επί πλέον αλεύρι (εφόσον απαιτηθεί)
    • Αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο και σωτάρουμε τα κυβάκια από το χοιρινό. Τα αφαιρούμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το Βούτυρο/μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη. Αφού το αλεύρι ενσωματωθεί  και σχηματίσει με το βούτυρο μια  κρεμώδη υφή, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κολλήσει στον πάτο ούτε να σβολιάσει.  Κατεβάζουμε τη φωτιά στη μέση. Φροντίζουμε να κρατήσουμε περίπου μια κούπα γάλα στην άκρη για τυχόν διόρθωση στο τέλος. Αλατοπιπερώνουμε συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν η κρέμα αρχίζει να κοχλάζει είναι έτοιμη. Προσθέτουμε το 1/3 από το τριμμένο κίτρινο τυρί
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό (αν θέλετε βάλτε και περισσότερα αν θέλετε) μαζί με λίγο απο το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη. Τώρα Αν η κρέμα που φτιάξαμε είναι αραιή προσθέτουμε στο μίγμα γάλα –αυγό και λίγο αλεύρι ακόμα (ή κορν φλαουρ) . Αν έχει πήξει αρκετά προσθέτουμε και άλλο γάλα ή  μας ικανοποιεί τότε δεν χρειάζεται. Πάντως να έχετε υπόψη ότι μόλις προσθέσετε το γάλα με το αυγό , η κρέμα θα αραιώσει. Επίσης όσο χρόνο μένει στη κατσαρόλα και κρυώνει σιγά σιγά θα σφίγγει. Συνεπώς αποφασίστε πως θα συνεχίσετε.
Αφού λοιπόν βράσουν τα ζυμαρικά Al tende, (προσέξτε , τουλάχιστον ένα λεπτό λιγότερο απ όσο γράφει στο κουτί, μιας και θα ξαναψηθουν στο φούρνο) τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο πυρέξ. Ενσωματώνουμε τα κυβάκια χοιρινού που είχαμε σοτάρει και το 1/3 από την κρέμα μπεσαμελ. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με άλλο 1/3 του τυριού. Απλώνουμε από επάνω την υπόλοιπη κρέμα , ισιώνουμε με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 του τυριού
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο αντιστάσεις , για περίπου μισή ώρα μέχρις να γκρατιναριστεί  η επιφάνεια και πάρει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
Αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί εκτός φούρνου πριν κόψουμε.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου