07/03/20

Ζαμπονοτυρόπιτα


ΥΛΙΚΑ (Για πυρέξ 20Χ30 εκ)
  • 9-10 φύλλα κρούστας
  • Ένα κομμάτι 200 γραμ  ζαμπόν (όποιο προτιμάτε) κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κούπες κίτρινα τυριά (Γκουντα, ρεγκατο, γραβιέρα κλπ) ανάμικτα τριμμένα
  • 1 κούπα τυρί φέτα τριμμένη
  • Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων , λειωμένο
  • Μπεσαμελ
    • 60 γραμ  βούτυρο (περίπου 2 κουτ.τ Σ)
    • 60 γραμ αλεύρι (περίπου 3 κ.τ.Σ) +1-2 κουτ. Τ. Σ κορν φλαουρ.
    • 1 αυγό
    • 500 +50 γραμ γάλα
    • Πιπέρι, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε από την μπεσαμελ
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λειώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγογδάρτη. Όταν το αλεύρι καβουρδιστεί ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό.  Προσθέτουμε αν θέλουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο και μόλις πήξει η σάλτσα την απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Σε μπολάκι χτυπάμε το αυγό με τα 50 γραμ γάλα. Ανάλογα πόσο έχει πήξει η σάλτσα μας ή όχι προσθέτουμε και 1-2 κουτ.τ Σ κορν φλαουρ.  Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μίγμα στη σάλτσα.  Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Όταν συμβεί αυτό, η σάλτσα είναι έτοιμη. Σβήνουμε τη φωτιά και απομακρύνουμε τη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε μέσα τα τριμμένα τυρά και το κομμένο ζαμπόν, καθώς και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει και να δέσει.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα βουτυρωμένα ανάμεσα.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και ισιώνουμε με μια σπάτουλα
Τελειώνουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα , πάλι βουτυρωμένα ανάμεσα. Τα δύο τελευταία τα απλώνουμε «σουρωτά» δηλ με πτυχές . Στο τέλος γυρίζουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν, προς τα μέσα.
Βουτυρώνουμε πάλι το τελευταίο φύλλο και το καταβρέχουμε με λίγο νερό.
Χαράσσουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο αέρα –κατω αντίσταση, στο χαμηλό ράφι για  περίπου 40 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και να εξατμιστούν τα υγρά της πίτας πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε
Καλή επιτυχία!
ΥΓ Εάν δεν θέλετε μπεσαμέλ παραλείψτε το στάδιο αυτό. Αλλά χτυπήστε ένα αυγό με μια κούπα γάλα και περιλούστε την πίτα στο τέλος, (Αφού την έχετε χαράξει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου