11/03/20

Μαροκινό Φίδι (Snake cake- M'hanncha)



Ένα απίθανο γλυκό που μας έρχεται από το Μαρόκο. Το λένε «φίδι» μιας και έχει αυτό το μακρόστενο σαλιγκαροειδές σχήμα. Εμείς όμως θα το λέγαμε μάλλον «στριφτό αμυγδαλωτό» . Εν πάση περιπτώσει μικρό ρόλο παίζει η ονομασία και ας επικεντρωθούμε στα αρώματα και τη γλύκα που αναβλύζει. Με βασικά υλικά την αμυγδαλόψιχα, το βούτυρο, τη κανέλλα και το ροδόνερο, είναι σίγουρο ότι θα ανυπομονείτε να τελειώσει το ψήσιμο για να ορμήσετε. Σε αρκετές συνταγές θα δούμε να προσθέτουν και άλλα υλικά όπως ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια, κάρδαμο.
Επίσης μετά το ψήσιμο , άλλοι το σιροπιάζουν ή το περιχύνουν με αραιωμένο μέλι και φιλέ αμυγδάλου ή απλά όπως εμείς το πασπαλίζουν με άχνη και φυστικάκι  Αιγίνης.  Ας το δούμε λοιπόν.
ΥΛΙΚΑ (Για ένα ταψάκι 25 εκ)
Γέμιση
  • 2 φλιτζάνια (περίπου 350 γραμ) άσπρα αμύγδαλα ή έτοιμη σκόνη αμυγδάλου.
  • 3 κ.τ. Σ Βούτυρο λειωμένο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουτ. τ. Σ. κανέλλα σκόνη
  • 2-3 κ.τ.Σ. ανθόνερο

Σύνθεση
  • 12 φύλλα Βηρυτού
  • ¾ φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
  • Άχνη και φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο για την επάλειψη.*

            * (Αν το θέλετε πιο «σιροπιαστό» περιλούστε το με αραιωμένο ζεστό μέλι και πασπαλίστε με αμύγδαλα φιλέ!)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν δεν χρησιμοποιήσετε  έτοιμη πούδρα αμυγδάλου αλλά ολόκληρα άσπρα αμύγδαλα  βάλτε τα στο μούλτι και σπάστε τα σε σκόνη. Βάλτε τη σκόνη σε ένα μπολ και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατέψτε. Αν δεν πλάθετε εύκολά αλλά τρίβεται προσθέσετε αναλογικά λίγο ακόμα λειωμένο βούτυρο και ανθόνερο. (Μερικοί  βάζουν και αβγό αλλά το απέφυγα)
Απλώστε σε καθαρή επιφάνεια το ένα φύλλο και αλείψτε το γενναία με βούτυρο. Απλώστε από πάνω άλλο ένα φύλλο και επίσης αλείψτε το με βούτυρο.  Κάνετε το ίδιο και με τρίτο φύλλο. Στη συνέχεια πάρτε το ¼ της «ζύμης» αμυγδάλου και αφού την πλάσετε σαν κορδόνι απλώστε τη στην άκρη της μακριάς πλευράς των φύλλων. Τυλίξτε προσεκτικά σε ρολό. Στη συνέχεια γυρίστε το ρολό σα σε σαλίγκαρο (κάτι σαν τις στριφτόπιτες τις δικές μας) και βάλτε το στο κέντρο του ταψιού. Μην ανησυχήσετε αν σας τσακίσει σε κάποια γωνία. Μπαλώστε το με κάποιο από τα φύλλα του πακέτου που λογικά θα περισσέψουν (τα πακέτα φύλλου Βηρυτού έχουν συνήθως 16 κομμάτια)
Συνεχίσετε έτσι και με τα υπόλοιπα φύλλα – γέμιση , και τοποθετείτε κάθε ρολό στο ταψί στη συνέχεια του προηγούμενου μέχρι να γεμίσει το ταψί. Ανάλογα πόσο μεγάλο θα είναι το διαθέσιμο ταψάκι σας είναι πιθανό το τελευταίο ρολό να μη το πάρει ολόκληρο. Θα το δείτε την ώρα που το φτιάχνετε και θα ρυθμίσετε ανάλογα J
Το βουτυρώνετε επιφανειακά, το ραντίζετε με λίγο ακόμα  ανθόνερο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο καστανόχρυσο χρώμα.
Μόλις το βγάλετε πασπαλίστε το με μπόλικη ζάχαρη άχνη και χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Ιδανικό για να συνοδέψει το καφεδάκι!
Τρώγεται ωραιότατα και την επομένη. Επειδή θα έχει κρυώσει είναι η ευκαιρία να το περιλούστε με λίγο ζεστό αραιωμένο μέλι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου