03/03/20

Μακαρόνια με κιμά


Τα λέμε και Μπολωναιζ…εκτός Ιταλίας! Γιατί εκεί τα pasta ala Bolognaise έχουν λίγο διαφορετική κουλτούρα, από τα δικά μας αγαπημένα μακαρόνια με κιμά! Τα «ορίτζιναλ» ζυμαρικά αλα Μπολωναιζ (ή επι το ορθότερον Ιταλικο Ραγου μπορείτε να τα δείτε εδω (pasta ala Bolognese) Τέλος πάντων εμείς στη Χώρας μας, μακαρόνια με κιμά τα ξέρουμε και  σχεδόν πάντα εννοούμε σπαγγέτι με σάλτσα κιμά. Δεν λείπουν βεβαίως οι μικρές παραλλαγές και εδώ. Μια από αυτές, την αγαπημένη μου παρουσιάζω αμέσως τώρα:
ΥΛΙΚΑ ( 4 άτομα)
  • 1 πακέτο 500 γραμ σπαγγέτι
  • 750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο, χωρίς λίπη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1 κονσέρβα κονκασε
  • 1 κ.τ γλ ντοματοπελτέ
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα
  • 1 κρασοπότηρο λευκό  ξηρό κρασί
  • ½ κ τ. γλ ξερή ρίγανη
  • Μια πρέζα ξερό θυμάρι
  • ½ κ.τ. γλ ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, (ακόμα και στο μούλτι) και λειώνουμε το σκόρδο. Τα τσιγαρίζουμε σε κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κιμά. Ανακατεύουμε καλά ώστε να πάρει χρώμα παντού. Προσπαθούμε με ένα πηρούνι ή κουτάλα να σπάσουμε τους σβώλους που σχηματίζονται αν είναι μεγάλοι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις αυτό εξατμισθεί προσθέτουμε τη ντομάτα και το πελτέ. Ανακατεύουμε και αφού η σάλτσα πάρει βράση, προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, τη κανέλλα και το καρότο τριμμένο (στο μούλτι γίνεται μια χαρά). Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για ½ ώρα. Τσεκάρουμε τα υγρά και το αλάτι και συμπληρώνουμε ανάλογα. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Σερβίρεται με σπαγγέτι βρασμένα al tente (ή οτιδήποτε άλλο ζυμαρικό σας αρέσει) και τριμμένο τυρί. Εγώ προτιμώ Ξερή Μυζήθρα, αλλά φυσικά και ένα πεκορίνο ή παρμεζάνα ταιριάζουν  θαυμάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου