11/09/20

Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό

 


Κλασσικό σαρακοστιανό πιάτο που όμως τρώγεται περίφημα όλες τις εποχές Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και κατεψυγμένο χταπόδι ολόκληρο ή σε πλοκάμια. Η νοστιμιά είναι ίδια και είναι και πανεύκολο να το μαγειρέψετε.

ΥΛΙΚΑ (Για μια μεγάλη κατσαρόλα)

  • Ένα χταπόδι 800γρ-1 κιλό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί.
  • 3-4 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και περασμένες στο τρίφτη ή 1 κουτί κονκασε στο μούλτι.
  • 1 Κ.Σ πελτέ τομάτας
  • 2 φύλλα δάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ζεστό νερό
  • 1 πακ (500 γρ) μακαρονάκι κοφτό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Έχετε υπόψη σας ότι στο μαγείρεμα θα μαζέψει αρκετά. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο, αναποδογυρίστε τη κουκούλα και καθαρίστε το εσωτερικό του. Κόψτε και πετάξτε το  «ράμφος» . Πλύνετε το καλά.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέστε το χταπόδι και ανακατέψτε.  Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να τραβήξει τα υγρά του περίπου 5 λεπτά. Σβήστε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέστε το πελτέ και ανακατέψτε. Προσθέστε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη και αλατοπιπερώστε. Προσοχή στο αλάτι, επειδή το χταπόδι, ιδίως το φρέσκο είναι από μόνο του αλμυρό. Προσθέστε ζεστό νερό αρκετό γιατί θα χρειαστεί να βράσετε και τα μακαρόνια αργότερα σε αυτό. Σκεπάστε και σιγοβράστε για περίπου 35 -40 λεπτά. Τσεκάρετε αν έχει  μαλακώσει το χταπόδι και σε σε καταφατική περίπτωση ρίξετε στη κατσαρόλα το μακαρονάκι. Ανακατέψετε, δοκιμάστε το αλάτι και θα πρέπει τα επόμενα 10 λεπτά να είστε από πάνω από τη κατσαρόλα και να ανακατεύετε συχνά, επειδή το ζυμαρικό έχει τη τάση να κολλάει στο πάτο.  Φροντίσετε να απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο το μακαρονάκι «κρατάει» ακόμα και υπάρχουν  υγρά στην κατσαρόλα, επειδή το ζυμαρικό όσο μένει μέσα στο σκεύος, θα ρουφάει υγρά και θα μαλακώνει!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου