05/02/20

Τηγανόψωμο


Όπως λέει και το όνομά του είναι ψωμί που το φτιάχνουμε στο τηγάνι. Τι ψωμί όμως? Δεν είναι ένα κοινό ψωμί. Είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο. Και τρώγεται σαν ορεκτικό ή σνακ ή ακόμα και να συνοδεύσει μια παγωμένη μπύρα. Σε τι λοιπόν διαφέρει?
Διαφέρει ότι το κάνουμε από μια ζύμη σαν της πίτσας την οποία γεμίζουμε με ό, τι μας αρέσει. Και έχει σχήμα δίσκου.

04/02/20

Kιμαδόπιτα με Πράσσο και Xειροποίητο Φύλλο



Μια κλασική πίτα, η κιμαδόπιτα, γίνεται απολαυστικότερη μόλις προσθέσουμε λίγο πράσο στη συνταγή.  Ο συνδυασμός με το χειροποίητο χωριάτικο φύλλο απλά απογειώνει τη γεύση.
ΥΛΙΚΑ (Για ένα ταψί 35 εκ)
7 χειροποίητα φύλλα
·         400 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·         Ένα μεγάλο ποτήρι νερό (περίπου 230 γρ)
·         Λίγο αλάτι

03/02/20

Χριστόψωμο



Έθιμο Χριστουγεννιάτικο που το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων, πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του Χριστόψωμου που θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά χριστιανικό.  Είναι το ευλογημένο χριστόψωμο που κάνει πλούσιο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η γεύση του μοναδική!! Η υφή του αφράτη και τραγανή. Παραδοσιακή συνταγή που φέρνει χαρά και ευλογία σε όποιο σπίτι την φτιάχνουν. Πολλές οι παραλλαγές του μια από τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα!

01/02/20

Sachertorte


H αυθεντική συνταγή  για την Βιεννέζικη πολυαγαπημένη τούρτα.  

Υλικά
Για το παντεσπάνι:
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 1 στικ )150 γραμ) και 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη και ½ φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

Πανακότα (Panacota) με Λεμόνι και σιρόπι Φράουλας



Λατρεμένη κρέμα! Εύκολη,  Νόστιμη, δροσερή  και….. θερμιδοπύραυλος. Ε, εντάξει, δεν είπαμε να τρώτε και κάθε μέρα.
Από τη γειτονική Ιταλία μας έρχεται και σημαίνει ψημένη κρέμα. Είναι ανάλαφρο και δροσερό γλυκό, που συνδυάζεται περίφημα με σιρόπια σοκολάτας, καραμέλας αλλά και γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες κλπ.

Γιουβαρλάκια Aυγολέμονο



ΥΛΙΚΑ (για 4-6 ατομα)
·            ½ κιλό περίπου μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λειωμένο (στο μουλτι)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 3 Κσ ελαιόλαδο

Σπαγγέτι με Καπνιστό Τόνο Κονσέρβα και Αντζούγιες


Με τόνο και αντζούγιες μπορούμε να πετύχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες γεύσεις. Εδώ χρησιμοποιούμε και τα δύο μαζί, μάλιστα βρήκαμε κονσέρβα τόνο καπνιστό!!!, μαζί με κάπαρη. Έκρηξη γεύσης!!
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι (αν βρείτε καπνιστό ακόμα καλύτερα)
  • 5-6 φιλετάκια αντζούγιας λαδιού (από βαζάκι)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο λειωμένο

Ψωμάκια



Εντυπωσιάστε τους φίλους σας, με αυτά τα μικρά ατομικά ψωμάκια. Αν εξαιρέσει κανείς τον χρόνο προετοιμασίας, είναι εύκολα στη παρασκευή τους και θα γεμίσει το σπίτι σας με την ευωδιαστή μυρωδιά του φρέσκου  ψωμιού.
Προετοιμασία: 12 + 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
  • 1φλυτζ +4 φλυτζ αλεύρι σκληρό  (περιπου 750 gr)
  • 2 Φακ ξερή μαγιά
  • ¼ φλυτζ σπορέλαιο
  • Αλάτι, ζαχαρη σουσάμι

Τας Κεμπαπ




Πείτε μου τώρα με το χέρι στη καρδιά. Πόσοι από εσάς δεν είχατε σαν Κυριακάτικο πιάτο αυτό το εξαίσιο Μικρασιάτικο Φαγητό. Με πηχτή κόκκινη σάλτσα και άσπρο σπυρωτό ρυζάκι, ήταν ένα must στην Κυριακάτικη κουζίνα μας. Με τον καιρό αρχίσαμε τα περισσότερο «Ελληνικά» κοκκινιστά με τη μακαρονάδα και αυτό ψιλοξεχάστηκε. Ας το επαναφέρουμε λοιπόν.
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας

Χοιρινή Σπάλα στο Φούρνο


Νοστιμότατος μεζές και πολύ εύκολο να μαγειρευτεί.  Αρκεί… να χωρέσει σε ταψί στο φούρνο!.
Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και  η μόνη προσπάθεια που θα έχετε κάνει είναι να το κουβαλήσετε σπίτι. Από κεί και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα. Ιδού λοιπόν πως:
ΥΛΙΚΑ
  • 1 σπάλα χοιρινή με την πέτσα. Τη βρήκα στη Κεντρική αγορά και ήταν περίπου 5,2 Κιλά. Υπήρχαν και άλλες μεγαλύτερες , έφταναν μέχρι τα 6,5 κιλά. Μακάρι να βρείτε μικρότερη, αλλά να ξέρετε ότι όταν αφαιρέσετε το κόκαλο (η σπάλα είναι το μπροστινό πόδι με τον ώμο) και τη πέτσα με το λίπος, το φαγώσιμο είναι αρκετά λιγότερο.