01/02/20

Sachertorte


H αυθεντική συνταγή  για την Βιεννέζικη πολυαγαπημένη τούρτα.  

Υλικά
Για το παντεσπάνι:
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 1 στικ )150 γραμ) και 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη και ½ φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την τούρτα:
  • 1 και ¼ φλυτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο
  • 2 κ.σ. ρούμι
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 φλυτζάνι νερό
  • 130 γρ. κουβερτούρα


Προετοιμασία:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια ένταση. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ανακατεύοντας πότε-πότε.
Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια έως δυνατή ταχύτητα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 λεπτό. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη μέχρι να απορροφηθεί όλη και δυναμώνουμε πάλι χτυπώντας το μίγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει ελαφρά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και τέλος τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι ότου σχηματιστεί μια ελαφριά μαρέγκα (να κάνει μαλακές κορφές αλλά να μην παραχτυπηθεί).
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μίγμα της σοκολάτας διπλώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα.
Τέλος προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα αφράτο ομοιογενές μίγμα.
Ψήσιμο:
Απλώνουμε το μίγμα σε μια φόρμα 27 εκ. στην οποία έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και έχουμε αλευρώσει ελαφρά τα πλαϊνά.
Τοποθετούμε τη φόρμα στη σχάρα του φούρνου, την οποία έχουμε βάλει στη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000 C. για περίπου 40-45 λεπτά δοκιμάζοντας με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί στο κέντρο.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και το ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.
Σύνθεση:
Με ένα κοφτερό, μακρύ μαχαίρι ισιώνουμε την επιφάνεια του παντεσπανιού και στη συνέχεια το χωρίζουμε σε δύο ισοπαχείς δίσκους.
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε επάνω μια γενναιόδωρη ποσότητα μαρμελάδας βερίκοκο στην οποία έχουμε προσθέσει το ρούμι. Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο από πάνω και απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα στην επιφάνεια και στα πλαϊνά. Φροντίζουμε να καλύψουμε πολύ καλά την τούρτα μας.
Γλάσσο.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη ζάχαρη με το νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, ανακατεύοντας προσεκτικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε την τούρτα ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Προσέχουμε να καλυφθεί πολύ καλά όλη η τούρτα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί κόβοντάς το στη μέση, ώστε να  φύγουν τα υπόλοιπα σοκολάτας και μαρμελάδας που έχουν μείνει στο χαρτί.
Βάζουμε την Sacher torte στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα και την βγάζουμε μισή ώρα πριν τη σερβίρουμε.
Συνοδεύεται αν θέλουμε με σαντιγύ (1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη και μια βανίλια)

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου