05/02/20

Τηγανόψωμο


Όπως λέει και το όνομά του είναι ψωμί που το φτιάχνουμε στο τηγάνι. Τι ψωμί όμως? Δεν είναι ένα κοινό ψωμί. Είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο. Και τρώγεται σαν ορεκτικό ή σνακ ή ακόμα και να συνοδεύσει μια παγωμένη μπύρα. Σε τι λοιπόν διαφέρει?
Διαφέρει ότι το κάνουμε από μια ζύμη σαν της πίτσας την οποία γεμίζουμε με ό, τι μας αρέσει. Και έχει σχήμα δίσκου. Συνήθως βάζουμε τριμμένη φέτα (εξ ου το λέμε και τυρόψωμο). Αλλά μια χαρά θα πήγαινε και λίγη ντομάτα, σκόρδο, κίτρινο τυρί ή ό,τι τραβάει η ψυχή σας. Εμείς προτιμήσαμε σκέτη φέτα και λίγο λαδάκι, το κλασσικό τυρόψωμο. Και για την ζύμη μην ανησυχείτε ιδιαίτερα. Συνήθως όταν φτιάχνω πίτσα, βάζω λίγο παραπάνω ζυμάρι που το φυλάω στο ψυγείο σε σακούλα  και έτσι έχω έτοιμο ένα γρήγορο βραδυνό σνακ. (αυτό έκανα και εδώ).  Βεβαίως αν θέλετε φτιάξτε το από την αρχή και ετοιμάστε και 2-3 τυρόψωμα να κάνετε οικογενειακό πάρτυ. Πάμε λοιπόν.
ΥΛΙΚΑ (Για ένα τυρόψωμο 24-26 εκ)
  • Ζυμάρι
    • 2 φλυτζάνια αλεύρι δυνατό
    • ½ φακ σκληρή μαγιά
    • 1 Κ.σ σπορέλαιο
    • Λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, χλιαρό νερό
  • 2 φλυτζ.  τριμμένη φέτα
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε σε μπωλ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγιά σε πολύ λίγο χλιαρό νερό. Όταν βγάλει φουσκαλίτσες (σε περίπου 10 λεπτά) την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το λάδι.  Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει. Όταν είναι έτοιμη  (χρειάζεται καλό ζύμωμα) την αφήνουμε για καμιά ώρα να φουσκώσει. Μετά είναι έτοιμη για να φτιάξουμε το τηγανόψωμο, ή τη φυλάμε στο ψυγείο (μέχρι δυο μέρες) για αργότερα. Έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο μένει η ζύμη στο ψυγείο, τόσο πιο ελαστική και τραγανή θα γίνει.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε τη μπάλα ζυμαριού  και την απλώνουμε σε δίσκο με τα χέρια   Πασπαλίζουμε στο κέντρο του τη τριμμένη φέτα , με λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα ώστε να καλύψει το  ½  της διαμέτρου. Γυρίζουμε τα χείλη του δίσκου προς τα μέσα, καλύπτοντας τη φέτα σχηματίζοντας έτσι ένα κλειστό στρογγυλό φάκελο με τη φέτα στη μέση. Κάτι σαν στρογγυλή πίτσα Καλτσόνε! Πιέζουμε σιγά σιγα  με τη παλάμη ώστε να μη σκάσει και βγεί  το τυρί έξω, και απλώνουμε το δίσκο μέχρι περίπου τα 20 εκ. και 1 εκ πάχος.
Προσπαθούμε να γίνει λεπτό περίπου ½ εκ και διαμέτρου περί τα 30 εκ.
Το λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο  και το αφήνουμε σε ένα πιάτο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Σε πλατύ αντικολλιτικό τηγάνι βάζουμε μια Κ.σ ελαιόλαδο ή βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε μέσα με προσοχή το ζυμαρένιο δίσκο μας.

Αφήνουμε να ψηθεί για 3-4 λεπτά, τσεκάρουμε με μια σπάτουλα αν έχει ψηθεί και το γυρίζουμε (με ένα πιάτο ή ένα καπάκι) ώστε να ψηθεί και από την άλλη. Σε 2-3 λεπτά θα πρέπει να είναι έτοιμο!
 Σερβίρετέ το Αμέσως!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου