01/02/20

Ψωμάκια



Εντυπωσιάστε τους φίλους σας, με αυτά τα μικρά ατομικά ψωμάκια. Αν εξαιρέσει κανείς τον χρόνο προετοιμασίας, είναι εύκολα στη παρασκευή τους και θα γεμίσει το σπίτι σας με την ευωδιαστή μυρωδιά του φρέσκου  ψωμιού.
Προετοιμασία: 12 + 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
  • 1φλυτζ +4 φλυτζ αλεύρι σκληρό  (περιπου 750 gr)
  • 2 Φακ ξερή μαγιά
  • ¼ φλυτζ σπορέλαιο
  • Αλάτι, ζαχαρη σουσάμι

Προετοιμασία (προζύμι)
Ετοιμάζουμε το προζύμι από την προηγούμενη μέρα  (ή 12 ωρες πριν το ζύμωμα) ως εξής:
Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε το ένα φακ μαγια με το (1) φλυτζανι αλεύρι και προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να πάρουμε μια αραιή ζύμη σαν πηχτή κρέμα. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε γερά και σκεπάζοντας το σκεύος το αφήνουμε στην άκρη όλο το βράδυ για να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα, διαλύουμε σε μπωλ το 2 φακ μαγιάς  με λιγο χλιαρό νερό, (2-3 Κσ) ρίχνοντας λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Θέλουμε ένα αραιό μίγμα. Το αφήνουμε 5 λεπτά να δουλέψει η μαγιά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα δύο μίγματα μαγιάς στο κάδο του μίξερ όπου προσθέτουμε: Το υπόλοιπο αλεύρι*, το σπορέλαιο, 1κγ ζάχαρη 1, κγ αλάτι. Προσθέτουμε και χλιαρό νερό(3/4 φλυτζ) και αρχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό. Προσέχουμε γιατί αν μας πέσει παραπάνω νερό , θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Το αφήνουμε να ζυμωθεί για τουλάχιστο 10 λ. Θα πρέπει στο τέλος η ζύμη να είναι σφιχτή και να μη κολλάει στα δάκτυλα.
Τη βγάζουμε από το μιξερ και τη δουλεύουμε με τα χερια σε ξύλινο πάγκο για 4-5 λ ακόμα.
Τη βάζουμε σε μεγάλο μπωλ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να 2πλασιάσει ογκο (περίπου 45-λ με 1 ώρα)
Αφού το ζυμάρι φουσκώσει, ανάβουμε το φούρνο στους 170 ο (medium)
Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα.
Παίρνουμε το φουσκωμένο ζυμάρι, το πιέζουμε καλά να ξεφουσκώσει και το κόβουμε σε κομμάτια των 70-80 γρ, (σαν μπαλάκια του τένις) πλάθοντας είτε μπαλάκια, ή μικρά φρατζολάκια ή αν μας αρέσει άλλο σχήμα. Με ένα πινέλο τα περνάμε με νερο και στη συνέχεια σε ένα πιάτο όπου έχουμε βάλει αρκετό σουσάμι. Αν θέλουμε τα χαράσσουμε. Τα τοποθετούμε στο ταψί σε αρκετή απόσταση γιατι θα φουσκώσουν, και τα αφήνουμε 7-8 λεπτά να ηρεμήσουν πριν τα φουρνίσουμε.
Ψήνουμε για 25 -30 λεπτά περίπου, προσέχοντας μη παραψηθούν.

*Αν θέλουμε να φτιάξουμε και μαύρο ή πολύσπορο ψωμί, μπορούμε σε αυτή τη φάση, να αντικαταστήσουμε όσο αλεύρι θέλουμε με αντίστοιχης ποσότητας άλλου αλευριού (σικάλεως, πολύσπορο, allgrain κλπ) Προσοχή όμως θα πρέπει να βγάλουμε από το κάδο μια ποσότητα από το προζύμι , το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο και για το μαύρο ψωμί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου