01/02/20

Πανακότα (Panacota) με Λεμόνι και σιρόπι Φράουλας



Λατρεμένη κρέμα! Εύκολη,  Νόστιμη, δροσερή  και….. θερμιδοπύραυλος. Ε, εντάξει, δεν είπαμε να τρώτε και κάθε μέρα.
Από τη γειτονική Ιταλία μας έρχεται και σημαίνει ψημένη κρέμα. Είναι ανάλαφρο και δροσερό γλυκό, που συνδυάζεται περίφημα με σιρόπια σοκολάτας, καραμέλας αλλά και γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες κλπ. Εμείς σήμερα το παρουσιάζουμε με σιρόπι φράουλας μαζί με λίγη μαρμελάδα. Στην κλασσική συνταγή, προσθέσαμε λίγο σιρόπι  καθώς και ξύσμα λεμονιού που ομολογουμένως έδωσε απίθανα δροσιστικό τόνο στο γλύκισμα.
ΥΛΙΚΑ
  • 600 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρών - 35%)
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 12 γρ φύλλα ζελατίνα
  • Ένα σφηνάκι σιρόπι λεμονιού ή 2 Κ.σ  χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
  • ½ ποτ του λικέρ  μαύρο ρούμι ή μπραντυ
  • 120 γρ ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν η κρ γάλακτος, το γάλα και η ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αχνίσει προσθέτουμε το σιρόπι και το ξύσμα λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτωμα. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε το ρούμι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις στίβουμε καλά και τις προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν με την κρέμα.
Τοποθετούμε τη κατσαρόλα σε άλλη μεγαλύτερη όπου έχουμε βάλει κρύο νερό-παγοκύστες κλπ, ώστε να κρυώσουμε την κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη πιάσει κρούστα. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την ρίχνουμε σε κατάλληλη φίρμα ή ατομικά φορμάκια και την βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ώσπου να σφίξει.
Για να ξεφορμάρουμε βυθίζουμε τη φόρμα σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και μετά με προσοχή στη πιατέλα. (προσοχή μη ξεχαστείτε και αφήσετε τη φόρμα πολύ ώρα στο ζεστό νερό, γιατί η κρέμα σας θα λειώσει. Χρειάζεται λίγο χρόνο, ισα για να ξεκολλήσει από τη φόρμα)
Σερβίρετε τη με σιρόπι ή και μαρμελάδα φράουλας, ή άλλο γλυκό κουταλιού (βύσσινο, περγαμόντο κλπ)

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου