04/02/20

Kιμαδόπιτα με Πράσσο και Xειροποίητο Φύλλο



Μια κλασική πίτα, η κιμαδόπιτα, γίνεται απολαυστικότερη μόλις προσθέσουμε λίγο πράσο στη συνταγή.  Ο συνδυασμός με το χειροποίητο χωριάτικο φύλλο απλά απογειώνει τη γεύση.
ΥΛΙΚΑ (Για ένα ταψί 35 εκ)
7 χειροποίητα φύλλα
·         400 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·         Ένα μεγάλο ποτήρι νερό (περίπου 230 γρ)
·         Λίγο αλάτι
·         Λίγο ξύδι
·         Λίγο ελαιόλαδο
·         Επι πλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Γέμιση
·         700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
·         3-4 πράσα ( το λευκό μέρος συν λίγο από το πράσινο – μέχρι εκεί που αρχίζουν τα φύλλα) ψιλοκομμένα. Υπολογίστε ένα γεμάτο μεγάλο βαθύ πιάτο πράσα.
·         1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο στο μουλτι
·         1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
·         1 μέτριο καρότο τριμμένο
·         1 κουτ. τ. Σ. πελτέ
·         ¾ φλυτζανιού  ντομάτα στο τρίφτη
·         Λίγη κανέλλα σκόνη
·         ½ κουτ. τ. γλ. Μπαχάρι σκόνη
·         Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
·         Λίγη πάπρικα
·         Αλάτι, πιπέρι
·         Λίγο ζεστό νερό (αν χρειαστεί)
·         1 φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
·         2 αυγά
·         Λίγο ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα , ανακατεύοντας όλα τα υλικά (εκτός του ελαιόλαδου)σε λεκάνη (ή στο μίξερ) και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια (ή στα τοιχώματα του μίξερ) Να έχετε υπόψη ότι όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο πιο ελαστική γίνεται και βοηθάει στο άνοιγμα των φύλλων. Την μοιράζουμε σε 7 μπαλάκια, τα βάζουμε σε πιάτο, τα αλείφουμε με το λίγο ελαιόλαδο ,  σκεπάζουμε και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση. Πρέπει να μείνουν τουλάχιστο μια ώρα ώστε να γίνει η ζύμη ευκολόπλαστη. Περισσότερα για το πώς φτιάχνουμε το χειροποίητο φύλλο δείτε (εδώ Χειροποίητο φύλλο ).
Γέμιση
Βάζουμε σε κατσαρολάκι ή σε βαθύ τηγάνι τα πράσα με λίγο νερό να ζεματιστούν μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Αφήνουμε να εξατμισθούν και φυλάμε κατά μέρος.
Σε  μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το πελτέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα παντού, ενώ συγχρόνως σπάμε και τους σβόλους που σχηματίζονται. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αρωματικά (πάπρικα, κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο). Προσθέτουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμεκαι το τριμμένο καρότο και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά. Αν νομίσουμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να ανακατευθούν καλύτερα τα υλικά. Προσοχή όμως , δεν χρειαζόμαστε υγρά, το νερό θα πρέπει να είναι τόσο όσο για να μη κολλήσει η γέμιση και να βοηθήσει στη σωστή ομογενοποίηση των υλικών.
Στο τέλος προσθέτουμε τη τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Μόλις η γέμιση κρυώσει αρκετά, χτυπάμε τα 2 αυγά με μια κουταλιά ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε στο μίγμα, φροντίζοντας να κρατήσουμε  μια δυο κουταλιές στην άκρη για το άλειμμα των φύλλων.
Στήσιμο
Λαδώνουμε καλά τον πάτο και τα χείλη από το ταψί.
Αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα, στρώνοντας τρία από αυτά στο κάτω μέρος, λαδώνοντας ανάμεσά τους και φροντίζοντας να εξέχουν τουλάχιστον 2 εκ από το χείλος του ταψιού. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα, δίνοντας προσοχή να φτάσει ως τις άκρες του ταψιού. Απλώνουμε το 4ο  φύλλο χωρις αυτή τη φορά να προεξέχει από το ταψί, στη συνέχεια την υπόλοιπη γέμιση και τέλος τα υπόλοιπα τρία φύλλα, πάλι λαδωμένα ανάμεσά τους και εντός των τοιχωμάτων του ταψιού. Δεν μας πειράζει αν βγουν μεγαλύτερα και είναι ζαρωμένα, μάλλον το επιδιώκουμε J

Στο τέλος περνάμε με το αυγό που κρατήσαμε στην άκρη περιφερειακά το πάνω φύλλο, γυρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα ώστε να κολλήσουν και να  σχηματίσουμε ένα κόρθρο και με λίγο ελαιόλαδο και μια κουταλιά νερό αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Χαράσσουμε κατά βούληση και ψήνουμε στους 170ο  αέρα και κάτω αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου