01/02/20

Τας Κεμπαπ




Πείτε μου τώρα με το χέρι στη καρδιά. Πόσοι από εσάς δεν είχατε σαν Κυριακάτικο πιάτο αυτό το εξαίσιο Μικρασιάτικο Φαγητό. Με πηχτή κόκκινη σάλτσα και άσπρο σπυρωτό ρυζάκι, ήταν ένα must στην Κυριακάτικη κουζίνα μας. Με τον καιρό αρχίσαμε τα περισσότερο «Ελληνικά» κοκκινιστά με τη μακαρονάδα και αυτό ψιλοξεχάστηκε. Ας το επαναφέρουμε λοιπόν.
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 2-3 τομάτες ή  1 κονσέρβα κονκασέ
  • 1 Κ.σ πελτέ τομάτας
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα
  • Λίγη ζάχαρη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. Γλ σκόνη Μπαχάρι και 8-10 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο ή στη μύτη του κουταλιού σκόνη γαρύφαλλο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το κρεμμύδι στο τρίφτη και λειώνουμε το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα τα σοτάρουμε με λίγο λάδι. Προσθέτουμε το κρέας το οποίο έχουμε κόψει σε μικρές μπουκιές. Ανακατεύουμε.  Όταν σοταριστεί καλά, το σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη τομάτα τριμμένη (ή το κονκασέ) και το πελτέ διαλυμένο σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός από το αλάτι. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Τσεκάρουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μη μας κολλήσει. Τώρα βάζουμε το αλάτι (κατά βούληση). Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρεται Παραδοσιακά με άσπρο ρύζι σπυρωτό. Βεβαίως και με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές δεν νομίζω ότι θα πει κανείς όχι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου