01/02/20

Χοιρινή Σπάλα στο Φούρνο


Νοστιμότατος μεζές και πολύ εύκολο να μαγειρευτεί.  Αρκεί… να χωρέσει σε ταψί στο φούρνο!.
Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και  η μόνη προσπάθεια που θα έχετε κάνει είναι να το κουβαλήσετε σπίτι. Από κεί και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα. Ιδού λοιπόν πως:
ΥΛΙΚΑ
  • 1 σπάλα χοιρινή με την πέτσα. Τη βρήκα στη Κεντρική αγορά και ήταν περίπου 5,2 Κιλά. Υπήρχαν και άλλες μεγαλύτερες , έφταναν μέχρι τα 6,5 κιλά. Μακάρι να βρείτε μικρότερη, αλλά να ξέρετε ότι όταν αφαιρέσετε το κόκαλο (η σπάλα είναι το μπροστινό πόδι με τον ώμο) και τη πέτσα με το λίπος, το φαγώσιμο είναι αρκετά λιγότερο. Γι αυτό και είναι φτηνό (το βρήκα με 3€/κιλό)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • Μπόλικο αλατοπίπερο
  • Μερικά κλωνάρια θυμάρι (αν βρείτε λεμονοθύμαρο ακόμα καλύτερα)
  • 1 κ.σ Μουστάρδα
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • Χυμός από δύο πορτοκάλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το κρέας, το γυρίζουμε ανάποδα και αφού το αλατοπιπερώσουμε καλά ανοίγουμε με μυτερό μαχαίρι τρυπίτσες και με το δάκτυλο σπρώχνουμε αλατοπίπερο, θυμάρι και κλείνουμε τη  τρύπα με σκόρδο. Εγώ έβαλα σκόρδα (κομμένα) σε περίπου 10 σημεία.
 Ετοιμάζουμε ταψί για το φούρνο. Καλό θα είναι να βάλετε και μια σχάρα στον πάτο, ώστε το κρέας να ακουμπάει επάνω και να στραγγίζει. Ακουμπάμε τη σπάλα με την πέτσα από πάνω και την ραντίζουμε με το χυμό πορτοκάλι, όπου έχουμε ανακατέψει το λάδι και τη μουστάρδα. Προσοχή. Μην τρυπήστε την πέτσα για κανένα λόγο.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο 160ο C  φούρνο.  Στη μια ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες τουλάχιστον. Η πέτσα έχει ήδη σκουρύνει και σκληρύνει και παίζει το ρόλο γάστρας στο κρέας που ψήνεται !!! Κατά καιρούς  ανοίγουμε και περιλούζουμε το ψητό με τα υγρά του!
Πριν το κόψουμε , τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κρέας βαθειά ως το κόκκαλο.
Εγώ στην αρχή έβγαλα τη πέτσα ολόκληρη, μετά το ξεκοκάλισα  και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την  σκληρή και τραγανή πέτσα ολόκληρη σαν πιατέλα, σέρβιρα τα τρυφερά κομμάτια επάνω της!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου