27/01/20

Ιταλικό Ραγού (Μπολονιέζ)




Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κομμάτια σέλερι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα*
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 150 ml. γάλα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Λάδι για το τσιγάρισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια, σαν μεγάλο ζάρι.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι) σε μέγεθος μισό απ΄ότι το κρέας.
Λιώνουμε το σκόρδο.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα κομματάκια το κρέας σε μικρές δόσεις κάθε φορά ώστε να τσιγαριστούν καλά από όλες τις πλευρές. Μαζεύουμε κάθε δόση κρέατος με μια τρυπητή κουτάλα, την αφήνουμε στη άκρη και προσθέτουμε νέα δόση κρέας στο τηγάνι, συμπληρώνοντας λάδι αν χρειάζεται.
Μόλις τελειώσουμε με το κρέας ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί και αυτό καλά. Με μια σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού να ξεκολλήσει οτιδήποτε είχε κολλήσει από το κρέας και που θα δώσει πλούσια και βαθιά γεύση και αρώματα στο φαγητό.
Όταν τσιγαριστεί καλά και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι ώστε να τσιγαριστούν και αυτά για 1-2 λεπτά. Όταν θα έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό. Τέλος σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το κρασί και προσθέτουμε στο τηγάνι το κρέας, μετά τα ντοματάκια λιωμένα με τον χυμό τους καθώς και λίγο νερό αν χρειάζεται. Προσθέτουμε τέλος τη ζάχαρη, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα, αλατίζουμε προσεκτικά, χαμηλώνουμε το μάτι ώστε ίσα να σιγοβράζει και αφήνουμε το ραγού σκεπασμένο να βράσει καλά ώστε να μαλακώσει πολύ το κρέας, περίπου 1,5 ώρα. Ελέγχουμε κατά διαστήματα ώστε να συμπληρώσουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
*Ακόμα νοστιμότερο γίνεται με φρέσκες ντομάτες τριμμένες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου